Afrička će unija intervenirati u Zimbabveu?

Afrička unija (AU) je preko svog predsjedatelja, gvinejskog predsjednika Alphe Condea, upozorila da “nikad neće priznati vojni puč” u Zimbabveu i pozvala je na “povratak ustavnom poretku”.
“Zahtijevamo poštovanje ustava, povratak ustavnom poretku i nikad nećemo prihvatiti vojni puč”, rekao je Conde u Parizu u razgovoru za AFP, za list Le Monde i radio RFI.

Nakon višednevne borbe za vlast pošto je smijenjen potpredsjednik Emmerson Mnangagwa, zimbaveanska vojska je preuzela vlast u prijestolnici Harareu.

Predsjednik Robert Mugabe koji je na vlasti od 1980. otkrio je u telefonskom razgovoru s južnoafričkim kolegom Jacobom Zumom u srijedu da ga vojnici drže u njegovu domu.

“Smatramo to državnim udarom, predsjednik je u kućnom pritvoru”, istaknuo je Conde u prigodi kratkog posjeta Parizu radi prikupljanja donacija za financiranje razvoja Gvineje.

Problemi se trebaju riješiti “u okviru Zanu-PF-a (predsjednička stranka) a ne vojnom intervencijom”, ocijenio je Conde dodajući da još nije imao izravan “kontakt” s Mugabeom (93).

“Zamolio sam (južnoafričkog) predsjednika Zumu da izvidi kako mogu stupiti u vezu s Mugabeom i doznati njegovo stajalište”, dodao je.

“Mislimo da ćemo s našim prijateljima u Zajednici za razvoj južne Afrike i uz potporu Afričke unije uspjeti pronaći rješenje kako bi se iduće godine održali slobodni i transparentni izbori”, ocijenio je.

S Mugabeom ili bez njega, upitali su ga. “To ovisi o narodu Zimbabvea”, odgovorio je Conde. Mugabe čvrstom rukom vlada Zimbabveom od 1980. kada je zemlja stekla neovisnost od Velike Britanije. Zimbabve je znatno osiromašio pod njegovom autoritarnom vlašću i danas prolazi kroz tešku gospodarsku krizu.

You may also like