Afganistanski talibani traže dijalog

Talibani su rekli u srijedu da žele rat u Afganistanu okončati dijalogom, no upozorili su da njihova želja da pronađu mir ne znači da su iscrpljeni, te da će njihova oružana kampanja biti održiva bez obzira na to kako je jak američki suparnik.
Agresivnija američka strategija u Afganistanu s jačim zračnim napadima koje je uveo predsjednik Donald Trump u kolovozu prošle godine potisnula je talibane iz nekoliko regionalnih središta te dva pokrajinska glavna grada.

Međutim militanti kontroliraju velike dijelove zemlje i odgovorili su na agresivniju američku strategiju dvama napadima u Kabulu u prošlih nekoliko tjedana, ubivši najmanje 150 ljudi.

 Napadi su potaknuli i američku i afganistansku vladu koje nastoje pokrenuti pregovore da se okonča gotovo 17 godina rata u kojoj se ni jedna strana ne čini sposobnom za pobjedu.

“Željeli bismo riješiti afganistansko pitanje kroz miroljubivi dijalog”, rekli su talibani.

U svojoj izjavi talibani nisu spomenuli napad 27. siječnja na vodeći kabulski hotel u kojemu je ubijeno više od 30 ljudi, niti bombaški napad na prometnu ulicu tjedan kasnije u kojemu je ubijeno više od 100 ljudi. Za oba napada preuzeli su odgovornost.

Talibani, koji se bore za zbace strane snage i poraze vladu koju podržava SAD, rekli su da SAD mora okončati “okupaciju” i prihvatiti pravo talibana da sastave vladu “u skladu s uvjerenjem našeg naroda”. (Agencije)

You may also like