Home Europska unija Afganistanski mirovni pregovori očekuju se do kraja veljače

Afganistanski mirovni pregovori očekuju se do kraja veljače

by Agencije

Izravni mirovni pregovori između Kabula i talibanskih pobunjenika trebali bi početi do kraja mjeseca, dogovorili su predstavnici Afganistanaca, Pakistanaca, Amerikanaca i Kineza u subotu na sastanku u Islamabadu.

U trećem krugu pregovora, u kojem nisu sudjelovali talibani, usvojene su smjernice kojima se želi definirati okvir tih budućih pregovora. Predstavnici Kine, SAD-a, Pakistana i Afganistana “dogovorili su da će nastaviti svoje napore kako bi se odredio datum nastavka izravnih mirovnih pregovora između afganistanske vlade i talibanskih frakcija”, kaže se u završnoj izjavi.

Izrazili su očekivanje da će se to dogoditi “do kraja veljače” i pozvali “sve talibanske frakcije da se uključe u mirovne pregovore” kojima se želi okončati sukob koja traje već više od 14 godina. Idući kvadrilateralni sastanak održat će se 23. veljače u Kabulu.

Pakistan je u srpnju bio domaćin prvih izravnih pregovora između afganistanske vlade i talibana u srpnju, ali su oni zamrznuti nakon pogibije talibanskog vođe mule Omara, što je dovelo do internih sukoba za njegova nasljednika. Novi vođa Mula Ahtar Mansur daleko je od toga da uživa punu potporu svih frakcija.

Unatoč unutarnjim podjelama, talibani nisu smanjili svoj otpor. Potkraj rujna nakratko su osvojili Kunduz na sjeveru zemlje, a zadnjih tjedana učestali su njihovi napadi, posebice u Kabulu, čime po analitičarima žele izboriti veće ustupke na pregovorima.

Related Posts