AfD-u raste popularnost u Njemačkoj

Desna, konzervativna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) postala je po prvi put, prema ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, treća politička stranka u Njemačkoj, dok je istodobno 81 posto ispitanih izjavilo kako njemačka vlada na čelu s Angelom Merkel situaciju s izbjeglicama ne drži pod kontrolom, objavljeno je u srijedu navečer.

Na pitanje za koga bi glasovali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 35 posto upitanih bi izabralo demokršćansku Uniju CDU/CSU Angele Merkel, što je 4 posto manje nego prošlog mjeseca. Unijin koalicijski partner, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) bi osvojio 24 posto glasova. Po prvi put se desna, konzervativna stranka AfD našla na trećem mjestu kao najjača politička snaga u zemlji, pretekavši s 12 posto stranke Zeleni, koja bilježi 10 i Ljevicu, s 9 posto potpore birača.

Od prošlog mjeseca potpora za AfD je porasla za 3 posto. Čelništvo AfD-a, stranke koja se oštro protivi useljavanju, prošlog je vikenda izazvalo žestoke reakcije javnosti zahtjevima da se na izbjeglice koje budu ilegalno prelazile njemačku granicu otvori vatra. Istodobno potpora izbjegličkoj politici vlade Angele Merkel pada. Samo 18 posto ispitanih smatra da vlada situaciju s izbjeglicama drži pod kontrolom.

I sama Angela Merkel je u usporedbi s ispitivanjem objavljenim u siječnju, izgubila potporu 12 posto birača. Trenutno samo 46 posto ispitanih smatra da kancelarka dobro obavlja svoj posao. Ispitivanje “Njemački trend”, javnog servisa ARD-a, jedan je od najvažnijih pokazatelja javnog raspoloženja i provodi se u pravilu jednom mjesečno

You may also like

0 comments