Home Politika AfD je na putu postati prava narodna stranka

AfD je na putu postati prava narodna stranka

by Energypress.net

Alternativa za Njemačku (AfD) nije usvojila radikalan program, samo je popunila prazninu na desnoj strani političkog spektra, smatra Kay-Alexander Scholz. AfD je na putu da postane prava narodna stranka.

Pogled unatrag: AfD je nastala za vrijeme krize eura. Kada je ta oluja ponešto jenjala, a u stranci se javile podjele, opala je i popularnost – AfD je u anketama uživao naklonost još samo četiri posto birača. U ljeto 2015. nije bilo sigurno da li će stranka uopće preživjeti. A onda je došla izbjeglička kriza. CDU, SPD, Zeleni i Ljevica su se zapetljali s kulturom dobrodošlice. To je u narodu biolo poput katalizatora koji je stvorio raspoloženje koje je već dugo tinjalo u raznim sredinama i bilo suprotno službenoj politici. Čaša se prelila, AfD je uhvatio priključak i rejting Alternative u anketama je ponovo porastao. Mnogi političari su se nadali da će AfD već nekako nestati sam od sebe. Upozorenja novinara i demoskopa su ignorirana – što je bio plod arogancije vlasti. Posle zadrtog odbijanja da se ozbiljno shvati kako brige naroda tako i uspon nove stranke, uslijedila je sotonizacija AfD-a. I ta namjera je imala suprotan efekt: ova stranka je postala „žrtva“ i popularnost joj je dalje rasla.

Izgleda da AfD među biračima ima veliki bonus. Čak joj ni diskusija o pucanju na izbjeglice nije naškodila. U školskim dvorištima na istoku Njemačke, sada se na odmorima između sati nastave tajno razmjenjuju informacije o AfD-u. Roditelji i javno mnijenje imaju drugačije stavove, ali zabranjeno voće je posebno slatkog ukusa. Ovdje možda raste omladina koja se socijalizira uz AfD, kao što je to nekada bio slučaj s pokretom Zelenih, piše DW.de.

Strateške greške su se nadovezale na razvoj političke situacije posljednjih godina: u spektru javnog mnijenja je na desnoj strani nastala rupa, pošto su se CDU i CSU fokusirale na politički centar. AfD je iskoristio tu šansu i obratio se izgubljenim konzervativcima. A oni su odgovorili odanošću. Jer, još uvijek „Alternativa za Njemačku“ za mnoge – nema alternative.

Konkurencija je očekivala da će AfD na stranačkom kongresu u Stuttgartu skliznuti još dalje udesno i tako praktično ispasti iz demokratskog spektra, ili da će se njeno rukovodstvo raspasti. Ali, kongres je pokazao da su te nade iznevjerene. Nije bilo ustanka. Zaoštravanje – relativno umjerenog – programa kada je riječ o temama kao što su islam, doseljavanje u Njemačku ili abortus, nije dobilo podršku većine delegata. Zanimljivo je da je inače baš podmladak stranke bio za još radikalniji kurs. I iz Europe stiže vjetar koji puni jedra AfD. Stranke koje su joj srodne, u mnogim europskim zemljama nalaze se u usponu. Klasične narodne stranke gube podršku. Ako se tako nastavi, u Njemačkoj će za nekoliko godina postojati dvije nove narodne stranke: Zeleni i AfD. Što učiniti? Možda Kršćansko-demokratskoj uniji i socijaldemokratima (SPD) sine još poneka dobra ideja. Na greškama se može i učiti.

Related Posts