AfD izbacuje dužnosnika poznatog po antisemitskim ispadima

Predsjedništvo desno-populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) pokrenulo je u ponedjeljak postupak za izbacivanje predsjednika pokrajinskog ogranka stranke za saveznu pokrajinu Tirinška, Bjoerna Hoeckea, zbog njegovih antisemitskih ispada.

„Predsjedništvo stranke je donijelo ovu odluku uz potrebnu dvotrećinsku većinu“, priopćio je AfD.
„Unutar stranke postoji velika većina koje ne želi ići ovim stopama i odbija ovakav način artikulacije“, rekla je predsjednica stranke Frauke Petry, koja vodi stranku zajedno s još jednim njezinim čelnikom.
Razlog zbog kojeg AfD želi izbaciti Bjoerna Hoeckea iz stranke je govor koji je predsjednik pokrajinskog ogranka održao sredinom siječnja u Dresdenu.
On je tom prilikom kritizirao odnos prema njemačkoj povijesti i zatražio da se više ističu „pozitivni elementi“ njemačke povijesti, a ne „samo zločini nacističkog razdoblja“. On je tom prilikom i spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu nazvao „sramotnim spomenikom“ i zatražio „zaokret od 180 stupnjeva“ kad je u pitanju odnos prema njemačkoj povijesti.
Drugi predsjednik stranke Joerg Meuthen postupak izbacivanja Hoeckea nazvao nepotrebnim.
„Mislim da postupak izbacivanja nema izgleda na uspjeh i mislim da Hoecke nije prekršio pravilnik stranke iako je njegov govor bio potpuno pogrešan“, rekao je Meuthen.
Hoecjke je izrazio žaljenje zbog postupka predsjedništva ,ali je naglasio kako je „opušten“ kad je u pitanju disciplinski postupak.
Hoecke je predvodnik desno-nacionalnog krila AfD-a, a na čelu ogranka ove stranke za saveznu pokrajinu Tirinška (Thueringen) ušao je 2014. u pokrajinski parlement  osvojivši 10,6 posto glasova.
(Agencije)

You may also like