Adris ne odustaje od Sava Rea, želi svog člana NO-a

Nakon odbijenice slovenskog regulatora na naum da poveća udio u Sava Reu i žalbe koja je uslijedila na tu odluku, rovinjska Adris Grupa otvara novi front u borbi za svoja dioničarska prava.

Na glavnu skupštinu tvrtke u kojoj drži oko petine vlasništva, a koja će se održati 7. ožujka u Ljubljani, Adris stiže oboružan protuprijedlogom u kojem za uloženi kapital traži svojeg predstavnika u Nadzornom odboru. “Adris grupa s povezanim društvima raspolaže s 19,04 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Sava Re. Svojim protuprijedlogom Adris želi uravnotežiti sastav NO-a u skladu s vlasničkom strukturom. Predložili smo nezavisnog, svjetski uglednog stručnjaka, dr. Petera Kraljiča, koji svojim znanjem i međunarodnim poslovnim iskustvom može znatnije pridonijeti kvaliteti rada Nadzornog odbora Save Re”, rekao nam je Predrag Grubić iz Adrisa.

Pritom iz Rovinja traže da se i njihovom prijedlogu glasa prije prijedloga Nadzornog odbora Save pozivajući se na zakon koji predviđa da to može zatražiti manjina dioničara ako u svom vlasništvu imaju najmanje 10 posto udjela tvrtke. Adris, njegova osiguravateljna ruka Croatia osiguranje i Croatia Lloyd zajedno drže 19,4 posto udjela u slovenskom osiguravatelju čijim uzdama upravlja slovenska država na konto 25 posto dionica u vlasništvu Slovenskog državnog holdinga. U pozivu za skupštinu kojeg je Sava Re objavila kandidati za nadzornike su Andrej Kren, Davor Ivan Gjivoje, Mateja Lovšin Herič i Keith Willliam Morris. Sava Re očekuje 494 milijuna eura konsolidirane bruto premiju te između 31 i 33 milijuna eura neto profita u 2017. što bi dioničarima donijelo više od 10 posto prinosa na uloženi kapital.

(Agencije)

You may also like

0 comments