Adria čelik je od početka u stečaju

Sudac Trgovačkog suda u Splitu Jozo Čaleta do petka bi trebao donijeti odluku o stečaju Adria čelika jer je u utorak održano ročište na kojem su radnici ustrajali na njegovom proglašenju, a odvjetnica vlasnika Edgara Schumachera je odluku o tome prepustila sudu, koji bi je trebao donijeti u zakonskom roku od tri dana. Zastupnik radnika željezare odvjetnik Ante Vujčić, rekao je da su svi uvjeti za stečaj otvoreni jer radnicima nisu isplaćene plaće zadnjih osam mjeseci, a račun tvrtke je blokiran.

Većina radnika, a u sudskoj dvorani ih je bilo dvadesetak, otvaranje stečaja očekivala je već danas. Račun Adria čelika blokiran je 452 dana s dugom od 11,4 milijuna kuna, a plaće radnicima nisu isplaćene od prosinca 2014. do srpnja ove godine. Time su ispunjeni stečajni razlozi, a kako dužnik, u ovome slučaju vlasnik, nije uspio otkloniti stečajne razloge, za očekivati je da će sudac u petak proglasiti stečaj. U Adria čeliku proizvodnja je zaustavljena više od godinu dana. Krajem kolovoza Financijska agencija izvijestila je splitski Trgovački sud da za tu tvrtku nije dopušteno otvaranje predstečajne nagodbe.

Zbog produžavanja agonije radnika željezare posebno je nezadovoljan bio predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. Izrazio je nadu da će biti proglašen stečaj, istovremeno podsjetivši da su radnici prevareni za tri plaće na koje su imali pravo, da je na vrijeme donesena odluka o pokretanju stečaja. S obzirom da je prošlo više od 90 dana to su pravo izgubili i svaki je od njih ostao bez otprilike 10.000 kuna, kaže Šegvić. “Tužit ćemo državu, a nakon konzultacija s odvjetnicima možda i sud, jer su donijeli nezakonitu odluku što je potvrdio i viši sud u Zagrebu, ali i Fina. Ako su malo pošteni radnike bi trebali obeštetiti”, kaže Šegvić.

You may also like