Admiral Markets: CHF će i ovaj mjesec slabiti, a USD jačati

Analiza – Kada je u pitanju valutno tržište, veljača je bila mnogo mirniji mjesec nego siječanj, no ipak se dogodilo nekoliko interesantnih pomaka.

Švicarski franak je tijekom ovog mjeseca blago oslabio u odnosu na euro pa mu je vrijednost danas približno 3% niža nego na početku veljače. U trenutku pisanja analize tečaj EUR/CHF na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0700 što je približno 10% ispod razine od 1,2000 s početka godine. Američki dolar je u odnosu na euro i većinu drugih valuta bio relativno stabilan cijeli mjesec, no pred kraj mjeseca je ponovo počeo jačati. U odnosu na euro, dolar je danas približno 1% jači nego na početku veljače te se nalazi vrlo blizu najviše razine u posljednjih 12 godina. Britanska funta je također jačala u odnosu na euro i kunu te se sada nalazi na najvišoj razini još od 2007. godine. Na dioničkim tržištima nastavio se rast od prethodnih mjeseci. SP500 indeks je u toku veljače porastao 5,60% a njemački DAX čak 7,40%. Cijena zlata je u toku mjeseca pala približno 5%, no posljednjih nekoliko dana raste. Trenutna cijena na platformama Admiral Marketsa iznosi 1215 dolara po unci. Za ovaj tjedan je najavljeno dosta važnih ekonomskih događa koji bi mogli uzrokovati nove pomake na svim financijskim tržištima, a najvažniji među njima su sastanci i konferencije za novinare centralnih banaka Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i eurozone. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored objava pogledati je moguće na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Švicarski franak će vjerojatno i u ovom mjesecu blago oslabiti budući da mnogi investitori koji su ga kupovali prije naglog jačanja sada zatvaraju svoje pozicije te prodaju švicarsku valutu. Osim toga, švicarska centralna banka i dalje intervenira na tržištu i pokušava oslabiti CHF, no sada s manjim iznosima i bez točno određene razine koju namjerava braniti. Kada je u pitanju euro, više informacija o mogućem kretanju u narednim tjednima imat ćemo u četvrtak nakon konferencije za medije koju će održati Mario Draghi, guverner Europske centralne banke. Za vrijeme konferencije mogući su veliki i nagli pomaci od preko 1% u samo nekoliko minuta što trebaju na umu imati svi oni koji trguju kratkoročno. Kod cijena dionica bi moglo doći do privremene korekcije, budući da je rast u posljednjih nekoliko mjeseci bio neodrživ.

You may also like