Abenomija i cijena nafte ojačale burze

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u Japanu, nakon pobjede vladajuće koalicije premijera Shinzo Abea na parlamentarnim izborima.
Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,1 posto. Burzovni indeksi u Australiji i Hong Kongu pali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u blagom plusu.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se novim rekordima svih indeksa na Wall Streetu u petak jer se tamošnji ulagači nadaju da će američki Kongres prihvatiti prijedlog porezne reforme predsjednika Donalda Trumpa.

Senat je prošloga tjedna odobrio prijedlog proračuna za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih promjena bez podrške demokratskih zastupnika. Provede li se porezna reforma, smanjili bi se porezi kompanijama, kao i većini Amerikanaca, što bi trebalo potaknuti potrošnju i ubrzati rast gospodarstva.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na burzi u Tokiju, pri čemu je Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu od 1996. godine. To se zahvaljuje uvjerljivoj pobjedi na prijevremenim parlamentarnim izborima vladajuće koalicije koju tvore Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Abea i stranka Komeito.

“To bi trebalo dovesti do produljenja ‘Abenomije’, uključujući mega poticaje japanske središnje banke. Takav ishod izbora smatramo blago pozitivnim za japanske dionice, ali i blago negativnim za jen i japanske državne obveznice”, pišu analitičari Blackrock Investment Institute u osvrtu na rezultate izbora.

Na tržištu se očekuje da će japanska vlada nastaviti s ‘Abenomijom’, gospodarskom politikom nazvanom po premijeru Abeu koji je već dulje vrijeme provodi, a temelji se na golemim monetarnim poticajima japanske središnje banke, povećanoj državnoj potrošnji i strukturnim reformama koje bi trebale osigurati dugoročni rast gospodarstva i potaknuti inflaciju.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte. Nakon što su prologa tjedna blago ojačale, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla daljnjih 16 centi, na 57,90 dolara, dok je na američkom barel poskupio 28 centi, na 52,10 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao jer se ulagači nadaju poreznoj reformi, koja bi trebala potaknuti rast gospodarstva, ali i inflacije, što bi, pak, moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata u nadolazećem razdoblju. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,2 posto, na 93,87 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 posto, na 113,90 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,25 posto, na 1,1770 dolara.

You may also like

0 comments