Home Geopolitika Abe prvi japanski premijer u Pearl Harboru

Abe prvi japanski premijer u Pearl Harboru

by Agencije

Japanski premijer Shinzo Abe najavio je u ponedjeljak da će krajem mjeseca posjetiti Pearl Harbor prigodom putovanja na Havaje gdje će razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Do posjeta dolazi 75 godina pošto je Japan, 7. prosinca 1941., iznenada napao Sjedinjene Države čime je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku i ubrzan je ulazak Amerikanaca u svjetski sukob.

Abe je prvi japanski premijer u povijesti koji će posjetiti Pearl Harbor. “Posjetit ću Pearl Harbor kako bi utješio duše žrtava. Želim pokazati svijetu da se strahote rata ne smiju ponoviti”, kazao je Abe novinarima. Prije 75 godina japanski su bombarderi u brišućem letu napali američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima i u dva sata uništili dvadesetak brodova, 164 zrakoplova i ubili 2400 američkih vojnika i civila. “Letjeli su doslovno iznad krovova, toliko su bili blizu da smo pilotima mogli vidjeti lica”, sjeća se Dorinda Nicholson kojoj je tada bilo šest godina. “Iz luke je sukljao crni dim kilometrima uvis”.

Amerikanci su još 1. prosinca počeli s obilježavanjem godišnjice napada na Pearl Harbor, a cilj im je privući pažnju mlađih naraštaja na događaj koji polako blijedi u živom sjećanju. Preživjelih, koji su sada u svojim devedesetim godinama, sve je manje. Na samu godišnjicu napada, 7. prosinca, položit će se vijenci na potopljeni brod-spomenik USS Arizona, na kojem je izginulo 1177 mornara, a veterani će se provesti u paradi plažom Waikiki.

Krajem svibnja ove godine Barack Obama bio je u povijesnom posjetu Hirošimi, kao prvi aktualni američki predsjednik. Iako u svom govoru nije ponudio ispriku za nuklearni napad, njegov nastup u kojem je govorio o patnji žrtava dobro je primljen u Japanu.

Obamina poruka o svijetu bez nuklearnog oružja “urezao se u japanska srca”, kazao je Abe. Sastanci s Obamom na Havajima 26. i 27. prosinca bit će poruka svijetu da želimo održati i ojačati američko-japansko savezništvo u budućnosti i istaknuti vrijednost našeg pomirenja, rekao je Abe.

Related Posts