Abe ne odlazi na vojnu paradu u Kinu

Japanski premijer Shinzo Abe neće nazočiti vojnoj paradi na obilježavanju 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata u Kini sljedećeg mjeseca, dok službeni Tokio iskazuje sve veću zabrinutost zbog kineskih vojnih ambicija, prenose u ponedjeljak agencije.

Više od 10 tisuća vojnika – uglavnom iz Kine, ali i iz Rusije, Mongolije i nekolicine drugih zemalja – sudjelovat će 3. rujna u središtu Pekinga na velikoj vojnoj paradi kojom će se obilježiti obljetnica završetka rata, prenosi agencija Reuters. Abe je odlučio odgoditi posjet Kini, objavila je japanska vlada u trenutku kad Peking priprema veliku vojnu paradu povodom obljetnice poraza Japana. Abe je odlučio odgoditi svoj posjet za kasnije “zbog stanja u parlamentu”, izjavio je vladin glasnogovornik Yoshihide Suga aludirajući na teškoće na koje nailazi premijer oko nacrta zakona koji bi povećao prerogative japanske vojske.

No, po japanskim medijima, Tokio je zabrinut zbog protujapanskog karaktera te vojne parade, prenosi AFP. Abe je bio izrazio spremnost da se susretne s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom početkom rujna ali taj susret nije bio potvrđen. Kako prenose lokalni mediji, japanski premijer odlučio se povesti primjerom zapadnih čelnika koji također neće nazočiti vojnoj paradi zbog zabrinutosti glede kineske vojne ekspanzije u regiji.

Europski i američki dužnosnici izrazili su zabrinutost jer bi velika vojna parada i pokazivanje moći Kine mogli dodatno opteretiti ionako napete odnose u regiji istočne Azije. Očekivana nazočnost ruskog predsjednika Vladimira Putina na paradi također je odvratila neke od zapadnih čelnika, rekli su diplomatski izvori za Reuters.

You may also like