Abe: Mi smo zemlja siromašna resursima, treba nam nuklearna energija

Japan ne može bez nuklearne energije, izjavio je u četvrtak japanski premijer Shinzo Abe na tiskovnoj konferenciji povodom pete godišnjice nuklearne katastrofe u Fukushimi.

“Naša zemlja, siromašna resursima, ne može bez nuklearne energije ako želi biti sigurna u redovitu opskrbu potrošača, uzimajući u obzir gospodarstvo i klimatske promjene”, rekao je Abe, dok se u zemlji vodi široka rasprava o ponovnom pokretanju reaktora.  Nakon 15-minutnog govora o napretku u obnovi regije uništene cunamijem 11. ožujka 2011., Abe je odgovarao na pitanja o nuklearnoj politici nakon sudske odluke donesene u srijedu o zatvaranju dva japanska nuklearna reaktora koji su tek počeli s radom. “Regulatorna nuklearna agencija je ocijenila da su ti reaktori u skladu s normama, koje su najstrože na svijetu, na temelju tehničkih i znanstvenih kriterija”, ustvrdio je Abe dodajući da u tom pogledu “nije bilo promjena”. On je ponovio da je politika vlade omogućiti ponovno pokretanje “svih nuklearnih reaktora za koje to neovisno tijelo utvrdi da su sigurni”.

U Japanu sada postoje 43 iskoristiva nuklearna rekatora, dok ih je prije katastrofe u Fukushimi bilo 54, ali su samo dva u funkciji. Još dva (Takahama 3 i 4) su ponovno pokrenuta u cjelosti ili djelomično, ali je sud naredio da se zatvore. Uoči obljetnice nuklearne katastrofe, dvije su američke nevladine agencije upozorile da bi posljedica Fukushime mogla biti 10.000 slučaja karcinoma među japanskim stanovništvom zbog radijacije.

Te dvije agencija, PSR i IPPN, gorljive protivnice nuklearne energije, kažu da se njihovo upozorenje temelji na znanstvenim i medicinskim podacima o djeci, osoblju koje je sudjelovalo u čišćenju i spašavanju, kao i o populaciji općenito. Kao prilog tome naglašavaju da je nakon katastrofe kod 116 djece u prefekturi Fukushima dijagnosticiran rak štitnjače, dok je uobičajena brojka između jednog i pet slučajeva godišnje.

You may also like

0 comments