Abdeslamovo uhićenje velik je udarac Islamskoj državi

Uhićenje ključnog osumnjičenika za atentate u studenom u Parizu, Salaha Abdeslama u petak u Bruxellesu je veliki udarac terorističkoj organizaciji IS u Europi, ocijenio je u subotu francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve. “Prošlotjedne operacije su omogućile onesposobljavanje nekoliko osoba koje su dokazale da su krajnje opasne i odlučne”, rekao je ministar u Elizejskoj palači.

“Salah Abdeslam će odgovarati za svoja nedjela francuskom pravosuđu”, dodao je ministar. Za ključnog počinitelja najkrvavijih atentata ikada počinjenih u Francuskoj, Salaha Abdeslama francuski je sud izdao 24. studenoga 2015. europski uhidbeni nalog, što će pojednostaviti izručenje francuskom pravosuđu.

Pomoću europskog uhidbenog naloga se izbjegava standardna međunarodna procedura, izručenje, koje je često kompliciranije i nesigurno. Cazeneuve je podsjetio da je “u sklopu procedura pokrenutih nakon napada 13. studenoga, 10 osoba ispitano, od kojih 2 u Francuskoji i 8 u Belgiji” i dodao da se još aktivno traže i druge osobe.

On je pozdravio besprijekorni angažman belgijskih vlasti posebice potjeru za Abdeslamom, kao i dobru suradnju francuskih i belgijskih službi. U Francuskoj je od početka godine privedeno 74 osoba, 37 je ispitano i 28 je u zatvoru, rekao je ministar unutarnjih poslova.

You may also like