AB InBev nudi 106 milijardi dolara za SAB Miller

Anheuser-Busch InBev, najveći svjetski proizvođač piva, ponudit će 106 milijardi dolara za preuzimanje najvećeg konkurenta SABMillera, čime bi nastala mega kompanija koja bi proizvodila trećinu piva u svijetu.

Dva najveća svjetska proizvođača piva “prijateljski” pregovaraju o tom poslu, objavio je u nedjelju britanski Sunday Times, a prenio Reuters. Izvor iz SABMillera, drugog najvećeg proizvođača piva u svijetu, među kojima i brandova kao što su Peroni, Grolsch i Pilsner Urqwuell, potvrdio je Sunday Timesu da se vode pregovori, da će uprava biti čvrsta po pitanju cijene preuzimanja, ali i da je otvorena za taj prijedlog.

Vijest o mogućem preuzimanju SABMillera od strane AB InBeva objavljena je početkom ovog mjeseca, a Sunday Times sada piše da bi se službena ponuda AB InBeva, vrijedna 106 milijardi dolara, mogla naći na stolu uprave SABMillera već u ponedjeljak. Ostvare li se te najave, bilo bi to najveće preuzimanje jedne britanske kompanije u povijesti i jedno od najskupljih u svijetu. Dionica britansko-južnoafričkog SABMillera uvrštena je na Londonsku burzu.

Spajanjem tih dviju kompanija nastao bi div vrijedan oko 275 milijardi dolara, s obzirom na trenutačnu cijenu dionica ta dva proizvođača piva, a nova mega kompanija imala bi više od 400 brandova u svijetu. Lani je udjel AB InBeva, proizvođača marki kao što su Budweiser, Stella Artois, Corona i više od 200 drugih brandova, na svjetskom tržištu piva iznosio 21,1 posto, dok je SABMillera držao 15 posto tržišta. Ako se postigne dogovor o povezivanju tih dviju kompanija, u nekim zemljama, kao što su SAD i Kina, regulatori će morati razmotriti ne radi li se o stvaranju monopola na tim tržištima.

You may also like