Home Hrvatska A. Feldman: Predsjednica je primjer koji kao model treba slijediti

A. Feldman: Predsjednica je primjer koji kao model treba slijediti

by Energypress.net

Baš kada je Hillary Clinton gotovo izletjela na zavoju puta koji vodi do kandidature Demokratske stranke na izborima za mjesto prve predsjednice SAD, Kolinda Grabar Kitarović obilježava prvu godinu mandata na čelu jedne male europske zemlje.  U Hrvatskoj, zemlji nerazvijenih demokratskih standarda, usred gospodarske krize i duboke društvene podijeljenosti, većina građana odlučila je da ih predstavlja žena.

Je li to bila odluka ili podsvjestan refleks, tipičan za narod slabih patrijarhalaca, koji se u trenucima ozbiljnih izazova utječu majčinskoj figuri? Ili je to stvarna pobjeda ideje da žene mogu biti posve ravnopravne muškarcima u svemu, pa i u političkoj moći?

Uspon Kolinde Grabar Kitarović predstavlja uspjeh feminističkih ideja koje su se tijekom posljednjih tridesetak godina sporo, ali uporno probijale i na najzahtjevnijem terenu karijerne politike. Iako ovu ideju neće prigrliti aktivistice niza feminističkih organizacija koje su tijekom nekoliko desetljeća angažmana potrošile mnogo novaca, radnih sati i hektolitre tinte, a uspjele tek u tome da broj zastupnica u Hrvatskom saboru ne pomaknu s onog mjesta na kojem su se nalazile i prije 25 godina, pobjeda Grabar Kitarović od prije godinu dana značajna je i zbog političkih, ali i feminističkih razloga. Davali su joj slabe šanse, ali ona je uspjela nadvladati favorita koji je vodio u svim predizbornim anketama. Njegovoj javnoj personi, koju je opsluživala vojska stratega, stručnjaka za javno mnijenje, neizbježnih savjetnica, ali i široka stranačka i nestranačka koalicija, suprotstavila se bivša hadezeovska ministrica, karijerna diplomatkinja i dužnosnica NATO-a, koja se predstavila kao marljiva i skromna djevojka s Grobnika. „Svjetska, a naša“ bio je pobjednički poklič koji je motivirao velik broj birača, sigurno zasićenih Josipovićevom blijedom pojavom i politikom, da joj poklone povjerenje.

Posebno je važan, u odgojnom, ali i feminističkom smislu, učinak koju ova pobjeda može imati na generacije djevojaka i mladih žena koje u prvoj hrvatskoj Predsjednici mogu vidjeti svoj uzor. Za razliku od Hillary Clinton, koja je izrasla iz američkog feminizma drugog vala koji je u velikoj mjeri predstavljala Gloria Steinem, a čiji je tip feminizma definirao žene kao vječne žrtve koje moraju dobiti zaštitu ili tutorstvo države i kako lucidno primjećuje Camille Paglia, može predstavljati razlog njezina budućeg neuspjeha, primjer Kolinde Grabar Kitarović može poslužiti kao model koji treba slijediti.

Odgajati djevojke u duhu viktimizacije kontraproduktivno je i predstavlja ozbiljno sakaćenje i kompromitaciju ideala jednakopravnosti. Bolje je reći im – pogledajte što možete postići ako budete uporne, radišne i pametne, ako se ne date impresionirati očekivanjima drugih, već slijedite svoju ambiciju i maksimalno iskoristite svoje kapacitete.

*Autorica je doc. dr. sc. Andrea Feldman, profesorica povijesti na Učiteljskom Fakultetu u Zagrebu

Related Posts