Hevre Falciani kao novi Snowden

Najnoviji svetski bankarski skandal otkrio je da i milioneri iz Srbije imaju račune u švajcarskom ogranku britanske HSBC banke, sa sumnjom da su to učinili kako bi utajili porez ili oprali prljavi novac.

Naime, bivši radnik te banke Hevre Falciani, koga su već prozvali novi Snouden, izneo je još 2008. godine kompromitujuće dokumente i predao ih francuskim vlastima. U javnost su dospeli tek sada zahvaljujući Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara. Konzorcijum je objavio da je ova banka pomagala svojim imućnim klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju, procenjuje se, oko 180 milijardi dolara. Naravno da to ne znači da su svi klijenti te banke uložili novac da bi izbegli porez ili ga “oprali”. Tek, strani mediji pišu da su u HSBC banci u Švajcarskoj, medju 130.000 klijenata tajne račune imali ili još imaju i poznati kriminalci, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti.

Za domaću javnost je zanimljivo da je među tom svetskom klijentelom u švajcarskoj banci od 1988. do 2006. godine 38 osoba i firmi iz Srbije otvorilo 93 računa na kojima je pohranjeno ukupno 41,2 miliona evra. To prenose domaći mediji, uz pikantan detalj da je jedan, za sada neimenovani, klijent iz Srbije hteo da položi odjednom 20 miliona dolara, ali da su mu u banci savetovali da to čini u nekoliko rata, kako ne bi bilo sumnjivo.

Imena za sada nisu poznata, osim nekoliko svetskih VIP osoba, ali sam uzbunjivač kaže da je to vrh ledenog brega u aferi (nazvanoj “Svisliks”) da tek slede šokantne informacije.

Poznato je da je Švajcarska Meka za one koji bi da pohrane novac daleko od očiju javnosti, poreskih organa ili finansijke i druge policije. Šta može da uradi Srbija kako bi proverila da li su domaći milioneri sa računima u pomenutoj banci poreski dužnici?

You may also like