Home Geopolitika Očekuje se neuređeni Brexit?

Očekuje se neuređeni Brexit?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]No Deal[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier rekao je da “nije optimističan” u pogledu toga da se još uvijek može spriječiti neuređeno povlačenje Velike Britanije iz EU-a.[/vc_column][/vc_row]

Britanski premijer Boris Johnson objasnio je da brexit planiran za 31. listopada neće biti odgođen.

– Stoga, Velika Britanija je sada došla do trenutka istine i mora odlučiti hoće li napustiti EU sa sporazumom ili bez njega, napisao je Michel Barnier u komentaru gosta urednika u listu Sunday Telegraph.

Naglasio je da u tom drugom slučaju neće biti tranzicijskog razdoblja niti mini-dogovora. EU će samo djelovati kako bi zaštitila svoje interese”. Johnson je pozvao na promjene sporazuma o izlasku o kojemu se već pregovaralo, koji bi Veliku Britaniju držao vezanom mnogim pravilima EU-a. O opsežnom sporazumu o suradnji trebalo bi se tada biti pregovarati tijekom tranzicijskog razdoblja. Posebno je kamen spoticanja tzv.backstop u pogledu Sjeverne Irske.

Ta su pravila sastavljena da spriječe granične kontrole koje su trebale biti ponovno uvedene između članice EU-a Irske i Sjeverne Irske, a koje bi mogle ugroziti mirovni sporazum u regiji. Europska unija isključila je ponovne pregovore o sporazumu o povlačenju.

– Backstop je maksimum fleksibilnosti koji EU može ponuditi zemlji nečlanici, napisao je Barnier.

– Nisam optimističan u pogledu izbjegavanja scenarija bez dogovora, no trebalo bismo svi nastaviti odlučno raditi.

– EU ne može spriječiti Britaniju da izabere scenarij bez dogovora. Premda ne bih razumio logiku takva izbora, još uvijek moramo riješiti neke probleme nakon 31. listopada, napisao je EU-ov pregovarač za brexit.

Related Posts