Procurio plan za Uljanik?

Oko 600 radnika Uljanika trebalo bi dobiti otkaz ako se prihvati plan restrukturiranja koji je procurio u javnost.
Sažetke tog plana objavio je Glas Istre, a kako pišu prosječna otpremnina po radniku iznosit će oko 115.500 kuna te se očekuje da će troškovi otpremnina biti pokriveni.

Navodno su postojale četiri verzije plana, a ono što najviše zanima javnost svakako je što to točno piše u Programu restrukturiranja i hoće li se u Puli i dalje graditi brodovi, ili se pod krinkom spasa brodogradnje planira nekretninski biznis?

U sažetku koji posjeduje spomenuti portal nigdje se ne spominje gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova, no da se određena prenamjena sprema, potvrđuje podatak da “diversifikacija poslovanja podrazumijeva prenamjenu dijela površine koja se trenutno koristi za brodogradnju, a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije”.

U planu je vlastiti doprinos Uljanika u obliku investicije od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog projekta, piše nadalje u Planu, ovisit će o odluci vlade Republike Hrvatske da produži koncesiju za područje Arsenala za dodatnih 40 godina ili više i da prilagodi svrhu koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dozvoljene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara (kopno i more).

Što se tiče programa zbrinjavanja radnika, navodi se da do 31. svibnja ove godine brodograđevni proces vezan uz Uljanik Brodogradilište d.d zapošljava 3.773 zaposlenika i kooperanta. Ukupno 2.613 su stalno zaposleni te izravno ili neizravno uključeni u brodograđevni proces i njegovu podršku u društvima kao što su Uljanik Brodogradilište d.d., Uljanik Poslovno informacijski sustavi d.o.o., Uljanik Proizvodnja opreme d.d. i USCS d.o.o. Ukupno 1.160 ljudi su kooperanti Uljanik Brodogradilišta d.d.

Transformacija, odnosno novi poslovni model uključuje “optimizirani kapacitet stalno zaposlene radne snage”. Ta optimizacija radne snage podrazumijeva smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda, do isporuke broda brodovlasnicima. Jedino bi se sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati, kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. Nadalje se ističe kako bi sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške Uljanik Brodogradilišta trebala biti smanjena s 2.613 zaposlenih na oko 2.000 zaposlenih.

You may also like