Home Energetika Saudijska Arabija priprema se za proizvodnju nuklearne energije

Saudijska Arabija priprema se za proizvodnju nuklearne energije

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Kraljevina Saudijska Arabija najveći je izvoznik nafte u svijetu, no čini se da prema izjavama državnih službenika koji su uključeni u sam projekt, planiraju raspisati natječaj za izgradnju njihove prve nuklearne elektrane te u prosincu ove godine započeti s izgradnjom.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Abdulmalik al Sabery, Kraljevski energetski savjetnik izjavio je u intervjuu u Abu Dhabiju kako je za sada već pet zemalja – Kina, Francuska, Amerika, Južna Koreja i Rusija, ponudilo prijedloge za ugovor posla koji uključuje inženjerski dio izgradnje, nabavku dijelova i materijala te izgradnju dvaju reaktora. Odbio je navesti koje su moguće kompanije uključene u potpisivanje ugovora za izgradnju reaktora.

“Do travnja bi trebali potpisati ugovore s dvije ili tri od zemalja uključenih u ponude za izgradnju elektrane, ” rekao je ovaj ponedjeljak al Sabary.

[/vc_column][/vc_row] “No samo će jedna dobiti ugovor za izgradnju dvaju reaktora.”

Saudijska vlada očekuje da bi izgradnja reaktora započela već sljedeće godine, a nadaju se da bi već 2027. reaktori bili u pogonu.

Saudijska Arabija svim silama pokušava uvesti raznolikost u svojoj ekonomiji te smanjiti njihovu ovisnost o jedinom izvoru zarade – nafti. Pokušavaju se okrenuti ka obnovljivim izvorima poput solarne i nuklearne energije.

Njihov najbliži susjed u regiji, Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju ove godine završiti prvi od četiri nuklearna reaktora trenutačno u izgradnji.

Kada Saudijska nuklearna elektrana počne raditi, reaktori će joj moći proizvoditi 2.2 gigawatta do 3.3 gigawatta, ovisno o tehnologiji koju planiraju koristiti, rekao je al Sabery, piše Bloomberg.

Oba reaktora bi se nalazila u istoj elektrani. Al Sabery je izjavio u istom intervjuu da će financiranje projekta snositi države uključene u ugovor ali i Saudijska vlada, koja planira doprinijeti sa većinom novaca potrebnih za izgradnju.

Dodao je da Saudijska Arabija trenutačno radi na raspisivanju regulacija vezanih za nuklearnu energiju. (Preveo Ivo Ott)

Related Posts