Joško Klisović (SDP): “Predsjednica je narušila jedinstvo hrvatskog naroda”

Gostujući u programu N1 Televizije potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku SDP-ovac Joško Klisović komentirao je dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović. Također je analizirao bilateralne odnose Hrvatske i Srbije.

Potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku SDP-ovac Joško Klisović komentirao je jučerašnju najavu Aleksandra Vučića da će se kandidirati na predsjedničkim izborima.

“Moram kazati da sam malo iznenađen. Kao i u Hrvatskoj, izvršnu vlast vodi premijer. Tu su sve ovlasti da se vodi država, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Napuštajući poziciju premijera, vi zapravo napuštate vođenje države u pravom smislu riječi i dižete ruke od svih promjena koje želite provesti. Ako je ova odluka Naprednjačke stranke i samog Vučića motivirana strahom od Šešelja i toga da bi on mogao osvojiti predsjedničke izbore, onda je to za duboku zabrinutost u Srbiji – kamo zapravo Srbija ide ako se boji jednog takvog čovjeka, gdje je ta demokratska Srbija”, upitao je.

“Pozicija predsjednika je mnogo komotnija nego pozicija premijera. Ne vjerujem u promjene Ustava kao što radi turski premijer Erdogan, koji želi promijeniti parlamentarni u predsjednički sustav. Sve skupa je to malo konfuzno, očito je to neka unutarpolitička igra. Ako je motivirana strahom od jednog konkurenta, onda nažalost govori o slici političke scene u Srbiji”, dodao je.

“Ono što je drugačije u Srbiji u odnosu na Hrvatsku, predsjednik ne mora dat ostavku na mjesto predsjednika političke stranke. Ako uspije kontrolirati stranku kao predsjednik države, to je sasvim drugačija njegova dimenzija”, upozorio je.

Upitan koliko će zaoštrena kampanja u Srbiji utjecati na odnose s Hratskom, odgovorio je: “Uvijek kada su unutarpolitičke kampanje, diže se retorika i dovodi do narušavanja odnosa. Iako treba uvijek uzimati u obzir s oprezom izjave dane u kampanji i one nakon formiranja vlasti. Dakle, milim da u hrvatsko-srpski odnosima dolazi do naglašene verbalne agresije. Ta verbalna spirala je loša i negativno djeluje na razgovore o otvorenim pitanjima. Imamo stalno iz Srbije zlonamjerne klasifikacije o našoj oslobodilačkoj akciji Oluji kao zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao eliminirati Srbe iz RH. Jesmo li zbog toga prestali komunicirati sa srbojom? Nismo”.

Komentirajući aktualno prepucavanje na relaciji Stier-Dačić, rekao je: “Nije lako biti ministar MVP-a. Vaš temeljni zadatak je predstavljati zemlju u inozemstvu, riješavati otvorena pitanja sa susjedima, održavati bilateralne odnose. Morate naći način kako funkcionirati, inače ne radite dobro. Jer ako ćemo ovo uzeti kao mjeru preko koje ne prelazimo, onda je uzmimo kao taku. Ali ne može onda ministar reći kako će daljnja komunikacija ići preko premijera (op.a. Vučića) ako znamo kakve je on izjave iznosio prije 20 godina”.

“Morate napraviti što je najbolje za vašu državu. Morate pokazati razinu zrelosti da ste u stanju obnašati taj posao. Trea zaštiti dignitet svoje zemlje, ali i osobni integritet svake osobe, pa i ministra. Prosudba je svake osobe kako će se postaviti u određenoj situaciji”, dodao je.

“Svi kanali su važni i dobrodošli za međunarodnu suradnju. I predsjednica ima ovlasti da sukreira vanjsku politiku, važna je i saborska parlamentarna dimenzija, ali Vlada je najbitnija u vođenju vanjske politike. Po Ustavu, Vlada vodi vanjsku politiku. Mi u parlamentu jesmo razgovarali da bismo posjetili sve zemlje regije i tako naglasili tu parlamentarnu diplomatsku dimenziju”, izjavio je.

“Ne može niti EU, ni EK niti susjedne države nametati unutarnje ustrojstvo BiH. Građani koji tamo žive moraju sami iznaći zajednički prihvatljivog rješenja. To je i službena pozicija i Hrvtske i Bruxellesa i moje stranke.  Svako drugo rješenje bi bilo nametnuto rješenje, to bi mogla biti klica novih sukoba i turbulencija. Za Hrvatsku, BiH je suverena država i učinit ćemo sve da pridonesemo realizaciji ciljeva koje žele građani BiH”, kazao je o odnosima s Bosnom i Hercegovinom.

Komentirajući dvije godine mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Klisović je rekao: “Mislim da je najpozitivnija stvar to što je Hrvatska dobila ženu za predsjednicu. Nakon premijerke, dobili smo predsjednicu. Tako su razbijeni neki tabui i predrasude da žena ne može biti predsjednica ove države. Što se tiče rada, mislim da neke stvari nisu bile dobre. Mislim da je narušila jedinstvo hrvatskog naroda iskovano u Domovinskom ratu. Prvi politički čin bio je uklanjanje biste Josipu Brozu Titu s Pantovčaka, koju je ondje postavio Franjo Tuđman, očito s razlogom. Tim je pokazala svoj odnos prema antifašizmu i lideru antifa borbe. Istovremeno je ignorirala ustaške insignije i pozdrave na stadionima i pravila se da ih nije čula. Ili se skrivala iza lokalnih vlasti koji bi trebali maknuti ustašku ploču iz Jasenovca. Napustila je tradicionalnu neutralnost hrvatskih predsjednika što se tiče stranačke politke. Stvarno je zagovarala HDZ na očiti način. Dala je novac HDZ-u što je ostao od kampanje pokušavajući izbjeći plaćanje poreza. Datum izbora kada se utvrđivao, više se utvrđivao po potrebi HDZ-a, a ne po potrebama zemlje. Bila je tu mnogo gafova. Zagovarala je u kampanji mlade, a sada ne želi odgovarati na njihove mailove. U kampanji je zagovarala zviždače i borbu protiv korupcije, gospođiBalenovićodmah dala otkaz. Rekla je raditi na ugroženim skupinama i manjinama, a onda je s velikim zakašnjenjem osudila onaj napad na klub Super Super; ili kada joj je Milorad Pupovac pisao želeći je upozoriti na položaj Srba u RH, odgovorila mu je: ‘Sami ste si krivi’.

(N1)

You may also like

0 comments