Uskoro certifikati koji dokazuju pridržavanje vrijednostima Republike

Francuska policija je izvršila 1233 pretresa stanova u kojima je uhitila 165 osoba i zaplijenila 230 komada oružja otkako je nakon pariških napada u zemlji uvedeno izvanredno stanje, priopćio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Gotovo polovina zaplijenjenog oružja su “duge cijevi i ratno oružje”, dodao je, ocijenivši da je to potvrda “uspješnosti” izvedenih operacija. Ministar koji je govorio pred zastupnicima nije naveo nove podatke u vezi s brojem osoba kojima je određen kućni pritvor. Cazeneuve je 16. studenoga iznio podatak o 104 osobe kojima je određen kućni pritvor i koje su bile “predmet posebnog interesa” francuske obavještajne službe 48 sati nakon džihadističkih napada.

Izvanredno stanje proglašeno 14. studenoga, dan nakon džihadističkih napada, produljeno je do kraja veljače 2016. “Mjere u okviru izvanrednog stanja moraju se provoditi uz strogo poštovanje načela pravne države i nipošto neću dopustiti kršenje tih načela”, istaknuo je ministar dok mediji već nekoliko dana izvješćuju o prekoračenju ovlasti policije. Rekao je da je “u okružnici koju je u utorak poslao načelnicima upozorio da se mjere izvanrednog stanja moraju doslovno provoditi”.

Tijelo koje zastupa francuske muslimane, CFCM, najavilo je u utorak da će uskoro uvesti izdavanje certifikata imamima kojim će potvrditi ne samo njihova teološka znanja, nego i prihvaćanje vrijednosti Francuske Republike. Tu će “habilitaciju” pratiti “povelja imama”, dodao je predsjednik CFCM-a Anouar Kbibech nakon sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova održanom jedanaest dana nakon džihadističkih napada u Parizu.

Zasad nije jasno hoće li ta habilitacija biti obvezna kod imenovanja imama na dužnost jer CFCM, osnovan prije desetak godina na prijedlog francuskih vlasti, ne zastupa sve džamije i molitvena mjesta u zemlji. Cilj ovog izdavanja certifikata je promicati “snošljiv i otvoren islam”, dodao je Kbibech dok se u najvećoj muslimanskoj zajednici u Europi koja se procjenjuje na oko 5 milijuna ljudi, zapaža širenje salafizma, radikalnog ogranka islama.

Certifikat će biti potvrda o “teološkoj i laičkoj naobrazbi” imama, a obuhvatit će “poznavanje francuskih prilika, povijesti religija i ustanova” Republike te sekularnih načela. Bit će to neka vrsta “vozačke dozvole” za imame koja predviđa i “mogućnost povlačenja” s dužnosti, rekao je Kbibech. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve istaknuo je pak “spremnost vlade da učini sve kako bi se neutralizirali propovjednici mržnje”. “Došlo je vrijeme za djelovanje, francuski muslimani će se priključiti” toj borbi, istaknuo je Kbibech opetujući da “neopozivo osuđuje grupice” odgovorne za napade u Parizu koje “nikada neće dobiti potporu francuskih muslimana”.

U napadima za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS) poginulo je 130 ljudi a oko 350 je ranjeno u Parizu i u bližoj okolici. Među napadačima su bila barem četvorica Francuza koji su većinom boravili u Siriji.

You may also like