Home Klima 2017. je bila treća najtoplija godina za Australiju

2017. je bila treća najtoplija godina za Australiju

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Za Australiju je 2017. bila treća najtoplija godina otkad se vode mjerenja, objavila je u srijedu državna meteorološka služba, a za najmnogoljudniju državu Novi Južni Wales bila je najtoplija u proteklih više od sto godina.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Godišnji temperaturni prosjek u prošloj godini u Australiji je iznosio 22,75 stupnja Celzija što je gotovo stupanj više od prosjeka za razdoblje od 1961. do 1990., naveo je Meteorološki ured u godišnjem izvješću. Ured koji bilježi podatke više od stotinu godina navodi da su samo 2005. i 2013. bile toplije.

U većini Australije zabilježene su iznadprosječne vrućine uključujući maksimalne temperature koje su bile druge najviše od početka mjerenja.

[/vc_column][/vc_row] Protekla je godina bila najtoplija dosad i za sjeveroistočnu državu Queensland a ljeto 2016./2017. srušilo je 200 temperaturnih rekorda.

“Australija je suočena s većom učestalošću toplinskih valova i drugih ekstrema koji su povezani s klimatskim promjenama”, kazao je glasnogovornik Karl Braganza.

Prema izvješću klimatske promjene koje je izazvala ljudska aktivnost pridonijele su da je prosječna godišnja temperatura porasla 1,1 stupanj Celzija od 1910.

Braganza je kazao da je sedam od deset najtoplijih australskih godina bilo nakon 2005., a samo je 2011. imala nižu prosječnu godišnju temperaturu od stoljetnog prosjeka.

Najveći australski grad Sydney ranije ovoga tjedna zabilježio je 47,3 stupnja Celzija što se nije dogodilo proteklih 79 godina. (Agencije)

Related Posts