Home Ekonomija HPB uspješno dokapitaliziran

HPB uspješno dokapitaliziran

by Agencije

Uspješno je završena dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke (HPB) vrijedna 550 milijuna kuna, usporedo s procesom reorganizacije i rastom tržišnog udjela te odobrenjem poslovnog plana od strane Europske komisije, kazao je u utorak predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić na konferenciji za novinare.

U prvom krugu bančine dokapitalizacije, koji je trajao od 17. do 21. rujna, privatni investitori uplatili su 305,9 milijuna kuna, čime je gotovo dvostruko premašen iznos od 165 milijuna kuna, koji je Europska komisija zahtijevala od banke kako bi se dokapitalizacija smatrala tržišnom. EK je naime tražila da udjel privatnih investitora u 550 milijuna kuna novog kapitala iznosi najmanje 30 posto.

U prvom krugu sudjelovalo je 18 investitora, među kojima su obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, UCITS fondovi, alternativni investicijski fondovi, osiguravajuća društva, fondovi za gospodarsku suradnju, trgovačka društva i fizičke osobe. Najveći udjel u skupini privatnih investitora pripada obveznim mirovinskim fondovima koji su uplatili zajedno 163,2 milijuna kuna ili 53 posto. Među novim dioničarima su također osiguravatelji Croatia osiguranje, Generali i Euroherc, ali i kompanija Agrokor, fizička osoba Nenad Bakić, kao i Prosperus Invest, Raiffeisen Invest, ZB Invest i drugi.

U drugom krugu, koji je trajao od 25. do 28 rujna, država je uplatila 406.814 novih dionica u vrijednosti 244,1 milijun kuna. To kumulativno iznosi gotovo 550 milijuna kuna, od čega su 55,6 posto upisali i uplatili privatni investitori, a 44 posto država. Nove su dionice upisane i uplaćene po jedinstvenoj konačnoj cijeni od 600 kuna po dionici. “Ostvarili smo četiri paralelna cilja. Premašili smo adekvatnost kapitala od 14 posto, što je bio uvjet Hrvatske narodne banke (HNB), dobili smo uvjetnu suglasnost Europske komisije, pokrenuli reorganizaciju koja je u završnoj fazi i ostvarili dobre poslovne rezultate, povećavši tržišne udjele u kreditima i depozitima građana”, kazao je Vuić.

Potvrdio je da se vode razgovori o mogućoj suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), ali da za sada nije predviđen nastavak privatizacije. Dodao je da je u procesu reorganizacije otprilike 80 ljudi otišlo u mirovinu, dok je oko 20 novozaposlenih, a u tijeku je i proces automatizacije poslovanja. Nakon dokapitalizacije novi privatni dioničari drže 25,2 posto vlasničkog udjela, Državna uprava za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) 51,2 posto, Hrvatska pošta 11,9 posto, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) 9 posto, Fond NEK 2,3 posto, Croatia Airlines 0,1 posto, a manjinski dioničari 0,3 posto. “Jako smo zadovoljni odazivom investitora. To nam govori da imaju veliko povjerenje u HPB. To nam je novi vjetar u jedra i sada sve ono što smo obećali investitorima i prezentirali u Bruxellesu trebamo odraditi”, kazao je Vuić, predvidjevši svijetlu budućnost za banku.

Član uprave HPB-a Domagoj Karadjole istaknuo je da je portfelj sada adekvatno rezerviran, što su potvrdili i izvještaji o dubinskom financijskom snimanju. “U budućnosti će se dio portfelja kvariti, što je normalno za svaku banku, ali to smo anticipirali u našim poslovnim planovima i predvidjeli određene iznose. Očekujemo zadovoljavajuće prinose na uloženo na strani investitore i smatramo da to u budućnosti neće ugroziti operativni rezulatat i profit”, kazao je.

Related Posts