U razdoblju kraćem od osam mjeseci, čovječanstvo je iskoristilo Zemljine prirodne kapacitete za cijelu godinu. Organizacija Global Footprint Network prati ljudsku potrošnju prirodnih resursa u odnosu na sposobnost prirode da ih obnovi. Dan ekološkog duga je dan kada godišnja potrošnja čovječanstva u odnosu na prirodu prekorači ono što Zemlja može regenerirati u toj godini.

Dan ekološkog duga svake se godine pomiče unaprijed – 2000. godine bio je početkom listopada, dok ove godine pada na 13. kolovoza. I točnije, 13. kolovoza smo iskoristili te resurse. I tako smo stvorili ekološki dug. Prema nekim istraživanjima, sve ranije potrošimo onu količinu prirodnih resursa koju bismo imali na raspolaganju svake godine. Tako na neki način ekološki živimo ‘na dug’. I Hrvatska je pridonijela da se sve više pomiče taj datum, javlja HRT.

Petra Remeta iz WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode) Adria, kaže da kao potrošačko društvo koje od nečega mora živjeti, trošimo prirodne resurse. Imamo određenu količinu resursa svake godine na raspolaganju koju Zemlja može proizvesti u godinu dana, a naše ponašanje je takvo da svake godine sve ranije u godini iskoristimo te resurse, i tako, uvjetno rečeno, živimo na dug. Kako se to mjeri, objasnila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Related Posts