Zveckanje oružjem. Moskva greškom povrijedila turski zračni prostor

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je kritizirao rusko kršenje turskog zračnog prostora, te naglasio da su ruski borbeni zrakoplovi mogli biti srušeni. “Vrlo smo zabrinuti jer se moglo dogoditi da ih Turska sruši braneći svoja prava”, rekao je Kerry u Čileu gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji “Naš ocean”.

Kerry je rekao da je razgovarao s turskim kolegom Feridunom Sinirliogluom i dodao da će tražiti od Rusije da bolje izvještava o svojim vojnim operacijama. “Upravo smo na takve stvari upozoravali i zato smo počeli razgovore s Rusijom kako bi bili sigurni da nema mogućnosti slučajnog sukoba”, rekao je američki državni tajnik u govoru u čileanskom parlamentu.

Ranije tijekom dana visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane ocijenio je da incident na rusko-turskoj granici ne može biti greška.

Turski lovci F-16 u subotu su presreli ruski borbeni zrakoplov koji je ušao u turski zračni prostor na sirijskoj granici, te ga natjerali da se vrati u Siriju. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 – koji posjeduju i ruska i sirijska vojska – provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile. “To postavlja pitanja o njihovim namjerama i neka pitanja o njihovom ponašanju i profesionalnosti na nebu”, rekao je on, dodajući da Washington u Bruxellesu vodi hitne pregovore s Turskom i partnerima u NATO-u.

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je u ponedjeljak da je službena Moskva rusku povredu turskog zračnog prostora opisala kao “grešku”, dok su istodobno američki dužnosnici izrazili “duboku zabrinutost” zbog incidenta, a NATO je najavio poseban sastanak na tu temu, prenose agencije.

Turski lovci F-16 u subotu su presreli ruski borbeni zrakoplov koji je ušao u turski zračni prostor na sirijskoj granici, te ga natjerali da se vrati u Siriju. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 – koji posjeduju i ruska i sirijska vojska – provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile. Davutoglu je u razgovoru za postaju HaberTurk TV optužio Rusiju za eskalaciju krize u Siriji. “Jutros smo iz Moskve obavješteni da je bila riječ o pogreški, te da Rusija poštuje turske granice i da se ovakav incident nikada više neće ponoviti”, rekao je Davutoglu, jasno poručivši da će Turska ubuduće odgovoriti na eventualne nove incidente.

Američki obrambeni dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, kazao je da su Sjedinjene Države “duboko zabrinute” zbog ruske povrede turskog zračnog prostora, te pozvao Rusiju da se ponaša na “siguran i odgovoran” način. Također je dodao da će se NATO sastati kako bi razgovarao o toj temi, prenosi agencija Reuters. “Ne vjerujem da je to bio slučajno”, kazao je dužnosnik, opisavši incident kao povredu suvereniteta zemlje članice NATO-a. Ruski veleposlanik u Ankari pozvan je na razgovor i turske vlasti prenijele su mu “svoje nezadovoljstvo”.

Ankara je također zatražila od Rusije da “izbjegava ponavljanje takvog incidenta” i dala na znanje da će se u protivnom “Ruska Federacija smatrati odgovornom za svaki neželjeni događaj” do kojeg bi moglo doći. Turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu pozvao je telefonski ruskog kolegu Sergeja Lavrova i to mu prenio, ističe se u dokumentu. Šef turske diplomacije razgovarat će o toj aferi s glavnim tajnikom NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak rusku povredu turskog zračnog prostora ocijenivši ga neprihvatljivim. “Upravo sam razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Feridunom Sinirliogluom o nedavnim vojnim akcijama Ruske Federacije u i oko Sirije, uključujući i neprihvatljivu povredu turskog zračnog prostora od strane ruskog zrakoplovstva”, izjavio je Stoltenberg. “NATO ostaje odlučan u pogledu sigurnosti Turske. Danas ću sazvati sastanak Sjevernoatlantskog vijeća (veleposlanici zemalja članica) kako bi razgovarali o situaciji. Ruske akcije ne pridonose sigurnosti i stabilnosti u regiji”, dodao je Stoltenberg.

Ruski borbeni zrakoplov u subotu je ušao u turski zračni prostor kod granice sa Sirijom i Turska je poslala dva lovca. U nedjelju se dogodio još jedan incident u kojemu je zrakoplov MiG-29 – koji posjeduju i ruska i sirijska vojska – provocirao dva turska lovca F-16 koja su patrolirala uz granicu usmjerivši prema njima svoje projektile. Ankara je službeno prosvjedovala zbog toga. Stoltenberg je pozvao Rusiju da poštuje zračni prostor članica NATO-a i da izbjegava podizanje napetosti sa Savezom te uskladi svoje napore s “onima u međunarodnoj zajednici koji se bore protiv Islamske države”.

You may also like