Zuma odbija odstupiti s položaja predsjednika Južne Afrike

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma odbija poslušati pozive da podnese ostavku a nastojanja vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da ga se nakon niza korupcijskih skandala makne s položaja naziva “vrlo nepoštenima”.
“Smatram to nepoštenim, vrlo nepoštenim”, rekao je Zuma u prvoj javnoj izjavi otkako je ANC u utorak zatražio da podnese ostavku.

Zuma je, međutim, naznačio da će prihvatiti ishod glasanja o povjereneju u parlamentu koje je predviđeno za četvrtak.

Tijekom više od tjedan dana pregovora s ANC-om Zuma je rekao da mu “nitko nije dao razloge, nitko mi nije mogao reći što sam učinio”.

 Zuma odbacuje sve optužbe za kršenja zakona i korupciju posljednjih godina. “Nema problema, nikada nije bilo problema”, rekao je u izjavi za televiziju.

“Ja sam ovdje žrtva, mislim da je došlo do pogrešnih tumačenja”, rekao je Zuma pokušavajući iznijeti svoju stranu priče.

ANC će “požaliti zbog krize koju je izazvao”, rekao je i dodao da će kasnije u srijedu dati službenu izjavu o pozivima na ostavku.

Zuma je rekao da je u pregovorima s čelništvom ANC-a načelno pristao odstupiti ali je iznio “paket” zahtjeva, među kojima i da ostane na vlasti još nekoliko mjeseci. No ANC nije prihvatio te zahtjeve.

“Otvoren sam za daljnje razgovore no oni požuruju (glasanje o povjerenju)”, rekao je.

Ako Zuma izgubi glasovanje parlament može izabrati njegovog nasljednika istog dana, po jednom od čelnika ANC-a, Paulu Mashatileu.

“Moguće je da ćemo izabrati novog predsjednika u četvrtak… ili petak”, rekao je Mashatile pretpostavljajući da će Zuma izgubiti glasovanje.

Zumin nasljednik će vjerojatno biti zamjenik predsjednika Cyril Ramaphosa koji je u prosincu od Zume preuzeo mjesto predsjednika ANC-a. (Agencije)

You may also like

0 comments