ZSE: Očekivana stagnacija Crobexa

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje trgovanje slično kao i prethodnih dana, obilježeno stagnacijom Crobexa, jer zasad nema novih vijesti iz poslovnog sektora koje bi privukle pozornost investitora. Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

“Crobexi su jučer korigirani treći uzastopni dan zaredom. Najlikvidnija je pritom bila dionica Podravke, a solidan interes ulagača privukli su još i povlašteno izdanje Adris grupe te dionica RIZ Odašiljača, ujedno i najveća dobitnica. S druge strane, neugodno su iznenadile dionice Belja s padom cijene od gotovo šest posto”, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci, koji danas očekuje nastavak trenda trgovanja kao i proteklih dana. Na europskim su tržištima, pak, cijene dionica jučer dosegnule najviše razine u posljednjih sedam godina. Pritom je frankfurtski DAX indeks ojačao 0,60 posto, na 10.961 bod, a pariški CAC 0,95 posto, na 4.799 bodova. Londonski FTSE ostao je, pak, gotovo nepromijenjen na 6.898 bodova. “Snažan rast američkih indeksa dan ranije, u kombinaciji s optimizmom u vezi mogućeg postizanja dogovora između Grčke i njenih kreditora, bili su dovoljan razlog ulagačima za rast cijena dionica”, navodi Leko.

Američki Dow Jones oslabio je u srijedu 0,10 posto, na 18.029 bodova, a S&P 500 0,03 posto, na 2.099 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,14 posto, na 4.906 bodova. “Na Wall Streetu se trgovalo oprezno ususret objavi zapisnika sa zadnjeg zasjedanja Feda. Zaključak objavljenog zapisnika sveo se na odgodu podizanja ključnih kamatnih stopa, a čelnici Feda su kao razloge naveli akcije drugih centralnih banaka, jačanje američkog dolara, makroekonomske rizike povezane s Kinom, Grčkom i Ukrajinom, kao i slabiji rast plaća koji utječe na slabljenje stope inflacije. Fed želi biti uvjeren da će se stopa inflacije približiti ciljanoj razini od 2 posto prije odluke o povećanju kamatnih stopa, te da podizanje kamata neće usporiti gospodarski oporavak”, zaključuje Leko.

You may also like