ZSE fokusiran na financijska izviješća domaćih kompanija

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi i u petak će biti financijska izvješća domaćih kompanija, prije svega Ericssona Nikole Tesle, što bi moglo odrediti daljnji smjer kretanja Crobex indeksa.

“Crobexi su jučer blago ojačali, a dan je, uz visok promet novom dionicom Tankerske Next Generation, obilježila i objava financijskog izvješća HT-a, koje je pokazalo nastavak negativnog trend poslovanja, posebno kroz smanjenje prihoda i profitabilnosti. Iako su najavljene manje dividende na račun visokih investicija u 2015., cijena te dionice završila je trgovanje na 163,07 kuna, što je rastom od 0,16 posto”, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

HT je objavio da je lani poslovao s neto dobiti od 1,14 milijarde kuna, što je 20,7 posto manje nego u 2013., te je najavio isplatu dividende i povećanje temeljnog kapitala. Uprava i Nadzorni odbor Skupštini društva, koja će biti sazvana za 29. travnja, predlože isplatu dividende u ukupnom iznosu od 573,2 milijuna kuna, odnosno 7 kuna po dionici, što je dvije kune manja dividenda nego lani. Dionicom HT-a jučer je ostvaren najveći promet, 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,16 posto, na 163,07 kuna.

Milijunski promet zabilježen je još i dionicom Tankerske Next Generation (TNG), kojom je jučer počelo trgovanje na službenom tržištu. Promet dionicom TNG-a iznosio je 1,4 milijuna kuna po cijeni od 65 kuna, što je i cijena po kojoj je provedena javna ponuda dionica (IPO). Među većim dobitnicama bila je dionica RIZ Odašiljača, kojoj je cijena skočila za 5,44 posto, na 80 kuna, a imala je promet od 418,4 tisuće kuna. Ta je tvrtka objavila da je sklopila novi ugovor za isporuku 100 kW kratkovalnog odašiljača u Južnu Koreju, u vrijednosti od milijun eura. Znatniji pad cijene, pak, zabilježila je dionica Optima telekoma – za 4,32 posto, na 3,54 kune, s prometom od 333,6 tisuća kuna.

Na tjednoj razini indeksi su zasad u minusu, pri čemu Crobex za 0,25, a Crobex10 za 0,39 posto, navodi Obućina. “Najvažniji događaj ovoga tjedna bila je jučerašnja objava godišnjih izvještaja HT-a, a treba naglasiti i uvrštenje tri nove dionice – Tankerske Next Generation, Pectinatusa i Lux ulaganja. Nakon dužeg vremena dvije pozitivne vijesti stigle su i iz građevinskog sektora – Viadukt je sklopio ugovor vrijedan 129,51 milijuna kuna, a Tehnika je dobila veći posao, no nije objavila njegovu vrijednost”, ističe Obućina.

Ističe i najavu PBZ-a o isplati dividende od 27 kuna po dionici, koju tek treba potvrditi Glavna skupština, dok je opatijska Liburnia potvrdila preuzimanje slovenskih Hotela Metropol kroz Hotele Cavtat. “Tjedan je bio relativno zanimljiv, a s obzirom na nastavak objavljivanja godišnjih financijskih izvješća, očekuje se i dalje povećani interes ulagača”, ocjenjuje Obućina.

Od najnovijih poslovnih vijesti, Petrokemija je jutros izvijestila da je prošlu godinu završila s gubitkom od 360,7 milijuna kuna, što je povećanje gubitka za 10,2 posto u odnosu na godinu ranije. “Za danas su objavu godišnjih financijskih izvještaja, između ostalih, najavili Ericsson Nikola Tesla i Janaf, a što se tiče objava na inozemnim tržištima, očekuju su podaci o BDP-u za posljednji kvartal 2014. Francuske, Njemačke i Italije”, zaključuje Obućina.

You may also like