Zračna kampanja protiv IS-a nije dovoljna

Zračna kampanja u Iraku i Siriji protiv IS-a slabi ekstremističku organizaciju ali je nedostatna, ocijenila je u utorak načelnica američkih zračnih snaga. “Napredujemo u svojoj strategiji smanjivanja kapaciteta IS-a koja bi trebala dovesti do njezina uništenja”, izjavila je novinarima Deborah Lee James trećeg dana aeronautičkog salona u Dubaiju.

“Zajednički smo smanjili teritorij pod nadzorom IS-a, udarili na zapovjedne i kontrolne centre i vježbališta”, rekla je ona. “Udarili smo na skladišta opreme i usmrtili tisuće njegovih boraca, uključujući glavne zapovjednike”, nastavila je američka dužnosnica. “Usmjereni smo i na njihove izvore prihoda”, rekla je ona. No, procijenila je da će zračna kampanja na džihadističku skupinu koja je preuzela kontrolu nad prostranim dijelovima iračkog i sirijskog teritorija “trajati godinama”. “Zračne snage su iznimno važne. Mogu učiniti puno ali ne sve. U konačnici ne mogu okupirati teritorij, a još manje upravljati njime”, izjavila je američka dužnosnica. “Potrebne su nam kopnene postrojbe”, dodala je ona, referirajući se na iračku vojsku, Slobodnu sirijsku vojsku i kurdske borce.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da bi međunarodna koalicija trebala poslati kopnene snage u Siriju za borbu protiv militanata Islamske države, ustrajući na tome da predsjednik Bašar al-Asad mora sići s vlasti. “Moramo zajednički razgovarati o kopnenim snagama”, rekao je Davutolgu u intervjuu objavljenom na televiziji CNN. “Potrebna je zajednička strategija koja uključuje zračnu kampanju i kopnene snage. No Turska ne može sama sve to izvesti”, dodao je premijer. On je upozorio da bez strategije, pobjeda nad Islamskom državom može voditi vakuumu u sjevernoj Siriji koji bi mogla ispuniti druga militanta skupina. Vlada želi da se na tom području stvori tampon zona u sjevernoj Siriji, djelomice kako bi ondje smjestila izbjeglice. “Pitanje nije na koji će način Asad ostati i koliko dugo, pitanje jest hoće li i kada Asad otići”, rekao je Davutoglu.

You may also like

0 comments