Zovko: Vučić je apsolutni vladar Srbije

Srbijanski premijer i predsjednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić proglasio je sinoć pobjedu na predsjedničkim izborima. S osvojenih 55 posto glasova pobijedio je već u prvom krugu. Na drugom je mjestu bivši pučki pravobranitelj Saša Janković sa 16 posto glasova, dok svi ostali kandidati imaju manje od 10 posto.

Vučić je proglasio pobjedu, a njegovi protukandidati u prvim su reakcijama isticali neregularnost izbora i prljavu izbornu kampanju. O kampanji i Vučićevu trijumfu u Studiju 4 razgovarali su Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose i novinar HRT-a Hrvoje Zovko.

Vučić će voditi istu politiku kao i do sada. Vuk Jeremić najveći je gubitnik izbora, a apsolutni vladar Srbije sada je Vučić, smatra Zovko. On je u Srbiji pratio kampanju, za koju ističe da nije bila nježna jer su mediji čvrsto pod Vučićevom kontrolom.

Ovo je očekivana pobjeda i sada je pitanje tko će biti premijer – njegova poluga, te hoće li Jaković nakon ‘časnog poraza’ osnovati novu stranku. Velika senzacija je Ljubiša Preletačević Beli, što će biti sa Šešeljevim radikalima, neka su od pitanaj koje su pred Srbijom, smatra Zovko.

Dujmović misli da Nikolić neće biti premijer. U Srbiji je, smatra, došlo do trošenja proeuropske ideje. Vučić je dobar trgovac, ima jake veze s Kinom i Rusijom, ali i podršku, prije svega trgovinsku, Europe, tj. Merkel, zaključio je Dujmović. Formalno je Srbija i dalje kandidat za EU, ali posljednjih godina promiče se Ruska Federacija, koja ima i dosta srbijanskih medija, dodao je Zovko za HRT.

You may also like