Zoran Milanović nije se pojavio na Pantovčaku, DUUDI odlučuje gdje će stolovati Predsjednica

Premijer Zoran Milanović nije se jutros pojavio na Pantovčaku, gdje je u 9 bio zakazan sastanak predsjednice sa stranačkim izaslanstvom SDP-a na temu stanja u zemlji. Nakon što je odbio doći na konzultacije na Pantovčak, gdje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pojedinačno sazvala sve šefove parlamentarnih stranaka, premijer Zoran Milanović sabotirat će i sudjelovanje u radu predsjedničina povjerenstva koje bi trebalo odlučiti o sjedištu Ureda predsjednice. Točnije, koje bi razriješilo famoznu dvojbu – hoće li Ured predsjednice ostati na Pantovčaku ili će se predsjednica preseliti u rezidenciju u Visokoj, kao što je obećavala u kampanji.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čekala je gotovo sat vremena, a onda je došla među novinare. Kazala je kako je Milanovića kao premijera na Pantovčak pozvala prvi dan nakon stupanja na dužnost, što je odbio, a sada ga je pozvala kao predsjednika stranke. Premijerov nedolazak u normalnim, civiliziranim i demokratskim zemljama smatra se nedopustivim jer iz središnjice SDP-a nije stigao odgovor ili isprika, a nisu ni zatražili novi termin koji bi im možda bolje odgovarao, dodala je predsjednica.

Smatra kako je Milanovića u dolasku spriječio ili osobni interes ili pak o temama o kojima je željela razgovarati, a to su gospodarski i društveni problemi u zemlji, nije imao što reći. Građanima je, pak, poručila da će “i dalje raditi u njihovom interesu kao predsjednica svih građana”, da će “i dalje brinuti o gospodarskom i socijalnom stanju države”. “Nikome, ni jednom pojedincu neću dopustiti da iz vlastitog hira dovodi u pitanje ustavnopravni poredak Hrvatske i smjer u kojem država ide. Vjerujem u ovu zemlju, u sve građane, vjerujem da Hrvatska može i mora bolje”, poručila je Grabar-Kitarović građanima.

Poručila mu je da svoj posao počne obnašati u interesu svih građana te istaknula kako “nikome neće dopustiti da iz vlastitog hira ne poštuje ustavno-pravni poredak zemlje”. Predsjednica Grabar-Kitarović u 10 je sati, prema rasporedu, primila izaslanstvo HDZ-a s Tomislavom Karamarkom koji je Milanovićev nedolazak ocijenio neprihvatljivim. “To dovoljno govori o odgovornosti koju ima, ne samo prema hrvatskim građanima, već i prema hrvatskoj predsjednici. Trebao je doći i reći što Vlada planira učiniti u sljedećih nekoliko mjeseci do izbora” kazao je Karamarko. Sutra je na rasporedu trebao biti sastanak s predstavnicima HNS-a, no Vesna Pusić također neće doći na Pantovčak jer ima unaprijed dogovoren put u Sarajevo.

Prema neslužbenim informacijama iz Ureda predsjednice, svi pozvani da sudjeluju u radu tog povjerenstva odazvali su se pozivu Kolinde Grabar-Kitarović, osim Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Odluku o formiranju povjerenstva predsjednica je objavila 20. ožujka i navela je rok od 30 dana u kojem bi pozvane institucije i tijela predložili svoje predstavnike. Taj rok istječe za šest dana, a sudeći i po ranijem stavu premijera Milanovića, kada je govorio da formiranje takvog povjerenstva koje bi uključivalo državna tijela prelazi ovlasti predsjednice, od te suradnje neće biti ništa. Uostalom, Vlada je prema želji predsjednice iz kampanje, odmah nakon njene inauguracije, donijela odluku da joj dodjeljuje rezidenciju u Visokoj, a pod upravljanje DUUDI-ja uzima Pantovčak. I ta je odluka i dalje na snazi. U DUUDI-ju neslužbeno doznajemo da su napravili analizu zahtjeva predsjednice o sudjelovanju u tom povjerenstvu i poslali je Vladi. U toj su analizi zaključili da predsjednica nije navela osnovne parametre; odnosno kakva joj rezidencija uopće treba jer nije iznijela podatke o racionalizaciji Ureda ni predstavila novu sistematizaciju. Također navode da nije predsjednica ta koja donosi odluku o tome gdje će joj biti rezidencija, nego o tome formalno odluku donosi Vlada, a zamjeraju i to što predsjednica u rad povjerenstva želi uključiti i državno tijelo “jer se zna koja je vertikala i tko je pod čijom ingerencijom”.

“U trenutku kada se predsjednica izjasni što ona želi, DUUDI će se očitovati i dati prijedlog Vladi koja će u konačnici donijeti odluku. Ali ključna je racionalizacija i u skladu s tim će se procjenjivati je li predsjedničin zahtjev opravdan ili nije. Pa ne može racionalizacija ostati samo na jelenima, ona se tiče smanjivanja broja ljudi” rekao nam je izvor iz DUUDI-ja. Predsjednica pak želi da povjerenstvo, koje obuhvaća i predstavnike SOA-e, Glavnog stožera Oružanih snaga, gradskog zavoda za prostorno uređenje…, odredi je li za Ured predsjednice prikladna rezidencija u Visokoj, ona na Pantovčaku ili nešto treće. (Agencije)