Zoran Milanović: Mi smo bili narodna vlada

Otvarajući posljednju sjednicu svoje Vlade, Zoran Milanović zahvalio je svima na potpori koja je pružana vladi u protekle četiri godine i koji su je potvrdili svojim glasom na posljednjim izborima.

Završili smo među uređenijim državama, bili smo narodna vlada, građanska vlada. Radili smo sve u cilju da Hrvatska bude socijalna država, nastojali smo pomoći potrebitima, pokazali smo socijalnu, ljudsku komponentu vlade, naglasio je Milanović. Sjednica je nastavljena prema dnevnom redu na kojem je izvješće o radu vlade u prethodne četiri godine. Ova Vlada je sjednicu održala 29. prosinca 2011. i u četvrtak će održati svoju 272. sjednicu. Sjednice su sveukupno trajale 218 sati i 55 minuta i na njima je ukupno bilo 5795 točaka dnevnoga reda.

Na Vladin prijedlog Hrvatski sabor donio je 810 zakona, a od toga 277 ih je bilo usklađivanje sa zakonodavstvom Europske unije. Banski su dvori u četiri godine donijeli 9843 akta, a od tog broja tisuću je bilo zakonskih prijedloga, 674 uredbi, 2733 odluke, 420 prijedloga odluka te 2351 zaključak i 2665 rješenja.

Saboru je Vlada uputila 268 mišljenja, a o njezinom je radu Saboru bilo podneseno pet interpelacija. Na zastupnička pitanja Banski su dvori odgovorili 374 puta, a Ustavnome sudu uputili su 81 akt te Upravnome sudu 45 akata, navodi se, uz ostalo, u izvješću koje je prva točka sjednice.

Tehnički potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u četvrtak da je u drugom dijelu mandata Vlada napravila velik posao, pa misli da mogu zadovoljno zaključiti svoj mandat. “To se vidi svaki dan i vidjet će se. I na početku mandata nove Vlade vidjet će se rezultati onoga što smo radili. Uvijek se može bolje, ali ono što je zadnjih dvije godine krenulo, posebno u gospodarstvu, pa i u provedbi određenih reformi, mislim da možemo zadovoljni zaključiti ovaj mandat”, rekao je Grčić novinarima uoči sjednice Vlade.

Upitan koga priželjkuje da dođe u njegovo ministarstvo uzvratio je kako posebnih želja nema ali se govori kako bi to vjerojatno mogla biti HDZ-ova Ivana Maletić. Na pitanje do kada se produžuju mandati direktorima javnih poduzeća Grčić je pojasnio kako u skladu s primopredajom vlasti mandate na raspolaganje daju u roku 15 dana od formiranja nove Vlade, a onda kreću natječaji koje će pokrenuti nova Vlada. “Bilo bi nekorektno da smo mi to radili sada pred kraj mandata”, rekao je. Grčić je komentirao i najave prema kojima bi se Vlada mogla preseliti u “Kockicu” rekavši kako bi bilo možda dobro da se integrira vladine institucije. “Bilo bi efikasnije i bolje, smanjili bi se troškovi ako bi to bilo na jednom mjestu, međutim, prostor je ograničen. U ‘Kockici’ već imamo neka ministarstva, prostor je ograničen i teško će biti integrirati cijelu Vladu”, ustvrdio je.

Tehnički potpredsjedndik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić u četvrtak se uoči sjednice Vlade osvrnuo na odlazak mandatara Tihomira Oreškovića u austrijski Kitzbuehel na razgovor s investitorima, rekavši da takav posao treba odrađivati i upoznati ih s idejama oko reformi. “Očekujem kontakte mandatara sa svim onim relevantnim investitorima koji kupuju hrvatske obveznice”, kazao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara. “Takav posao treba odrađivati, to je kontinuirani posao, taj posao se nastavlja na ‘road show’ za prodaju hrvatskih obveznica i to je uobičajena procedura”, istaknuo je Grčić.

Napomenuo je i da na “road show” češće idu ministri financija, ali da je dobro da i mandatar pokaže koliki je interes Hrvatske da se te obveznice prodaju po što povoljnijim uvjetima. “I da kaže, naravno, svim tim investitorima, koje su ideje prije svega oko reformi, daljnjeg procesa fiskalne konsolidacije i svega onoga za što su investitori itekako zainteresirani”, zaključio je Grčić. Orešković je u Kitzbuehelu, gdje zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčiće, sudjeluje na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita. S investitorima će, kako je najavio dan ranije, razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi skoro 90 posto BDP-a.

Tehnička ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je u četvrtak svoj rad u Vladi plus četvorkom, a rad Vlade trojkom do četvorkom. “Ja bih sebi dala plus četiri, a Vladi tri do četiri”, rekla je Mrak Taritaš novinarima uoči sjednice Vlade. Upitana računa li da će je mandatar Tihomir Orešković zvati u Vladu, odgovorila je da je nije zvao. “Ako će me zvati, otići ću na razgovor. U Vladu neću ići, za Vladu neću glasati i bit ću konstruktivna oporba. Ako već imam priliku, poruka bi bila – četvrti mjesec se bliži kraju otkad čekamo nešto. Deseti mjesec smo bili u predizbornoj kampanji, prošao je jedanaesti, dvanaesti i prvi. Krenuti raditi, složiti Vladu i krenuti u reforme”, poručila je Mrak Taritaš.

Potpredsjednica tehničke Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izrazila je u četvrtak zadovoljstvo jer je bila “u timu koji je zatekao zemlju u teškom stanju i recesiji, a sada je BDP veći od dva posto, što znači da smo zemlju izvukli iz krize”. “Osobno sam zadovoljna i onim što sam napravila, uvela sam puno reformi u sustav socijalne skrbi, kao i reforme koje sam koordinirala kao potpredsjednica Vlade, koje su dale dobre rezultate u sustavu obrazovanja i zdravstva”, rekla je Opačić novinarima pred Banskim dvorima. “Drago mi je da je dio reformi završen, a neke su započete i neće se moći zaustaviti jer su ušle u Europski semestar i financiraju se sredstvima Svjetske banke”, napomenula je.

Na upit o mogućem preseljenju Vlade u “Kockicu”, Opačić je poručila da se nova Vlada treba primiti rješavanja problema jer da su se članovi dosadašnje Vlade bavili “gdje će tko sjediti i gdje će se preseljavati” izgubili bi pola godine. I najava da će se u novoj Vladi nakon pola godine smanjivati broj ministarstava je “bavljenje samim sobom”. Ako doista žele rješavati probleme građana onda moraju , kao i mi, krenuti s problemima, a ne tehnikalijama gdje će tko sjediti, istaknula je.

U vezi produžetka mandata direktorima javnih poduzeća pojasnila je da je to odlučeno kako bi poduzeća funkcionirala dok se ne izaberu novi ljudi. “Sastavljanje nove Vlade dugo traje. Kada bismo mi digli ruke od svega nastao bi kolaps u zemlji i građani bi platili najveću cijenu. Sve to radimo dok nova Vlada ne sjedne u Banske dvore i dok ne imenuje svoje ljude”, kazala je. Što se tiče stanja u SDP-u i izbora novog predsjednika stranke Opačić je samo kratko poručila da je “Zoran Milanović čovjek koji je zemlju izvukao iz krize”.

You may also like

0 comments