Zoran Loew: Zamjerka ministrima je želja za novim zapošljavanjem

U mreži Prvog tema su bili prva sjednica Vlade, podaci o manjku zaposlenih u ministarstvima i najava uskrate naknade za staž. Sve su komentirali predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša, te Zoran Loew iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Vlada je na prvoj sjednici poslala prijedlog prema Hrvatskom saboru o Zakonu o uskrati kojim će se od 1. siječnja 2016. godine uskratiti prava zajamčena kolektivnim ugovorima o povećanju naknada za radni staž, a prema kojoj su zaposlenici u državnoj službi s radnim stažom iznad dvadeset godina trebali dobiti povećanje plaća od 4 do 10%.

Bris Pleša je istaknuo da su sindikati reagirali protestnim pismom. Već je prethodna vlada donijela odluku o uskratama u 2014. i 2015. godini zbog čega su sindikati uputili ustavnu tužbu nakon koje je Ustavni sud donio odluku u njihovu korist. Već sada je jasno da, prema najavama ministra financija Zdravka Marića s povećanjem naknada neće biti ništa ni u 2016. godini, ističe Pleša, dodavši da na to neće pristati tek tako ali da su spremni na razgovore.

Izjave o nedostatku zaposlenika u određenim ministarstvima vidi ne kao najavu novih zapošljavanja već čisto kao snimku stanja.

Zoran Loew najveću zamjerku prvoj sjednici Vlade pronalazi u najavama sistematizacije, za koju kaže da će kao i sve dosadašnje biti napravljene “diletantski”. Sve dok se ne napravi analiza radnih mjesta nije moguće provesti kvalitetnu sistematizaciju. Dodao je i da je razočaran izlaganjima ministra zdravlja Darija Nakića i ministra graditeljstva Lovre Kuščevića koji nisu spomenuli svoje prethodnike u resorima, a koji su počeli provoditi dobre reforme koje bi trebalo nastaviti.

You may also like

0 comments