Značajnije ograničenje opskrbe odredile cijene nafte

Čeka se objava API-a
Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 59 dolara, balansirajući između nervoze ulagača zbog trgovinskih pregovora SAD-a i Kine i nagovještaja značajnijeg ograničenja opskrbe iz vodećih proizvođača.

Kineski Državni zavod za statistiku (NBS) izvijestio je u utorak da su proizvođačke cijene u rujnu pale najsnažnije u dulje od tri godine. Ti su se podaci nadovezali na jučer objavljene carinske podatke koji su pokazali pad kineskog uvoza u rujnu peti mjesec zaredom.

Trgovci su tumačili te podatke u kontekstu trgovinskog spora Sjedinjenih Država i Kine koji i dalje prijeti svjetskom gospodarstvu. Američki predsjednik Donald Trump u petak je skicirao prvu fazu sporazuma o okončanju trgovinskog rata s Kinom, suspendiravši najavljene carine. Konačni dogovor još nije postignut, što potpiruje zabrinutost za potražnju za naftom u predstojećem razdoblju

Protuteža tim bojaznima bila je današnja izjava glavnog tajnika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Mohammada Barkinda da će kartel i njegovi partneri “učiniti sve što mogu” kako bi održali stabilnost na tržištu nafte nakon 2020.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom od siječnja koordinirano smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene. Izjava OPEC-ova čelnika protumačena je kao signali da bi u prosincu mogli dodatno ograničiti opskrbu.

Potporu cijenama pružaju i geopolitičke napetosti. Američki predsjednik uveo je jučer sankcije Turskoj, zatraživši od Ankare da obustavi invaziju na sjeveroistok Sirije. Turske vojne postrojbe ušle su na teritorij susjedne zemlje prošlog tjedna kako bi se borile protiv islamističke naoružane skupine IS i kurdskih postrojbi.

Turski upad u Siriju naglašava sve izraženiju nestabilnost na Bliskom Istoku, obilježenu napadima na tankere i nalazišta nafte u području oko Perzijskog zaljeva, značajnom za proizvodnju nafte. Trgovci će idućih dana pozorno pratiti stanje na Bliskom istoku i izvješća o američkim zalihama. “U ovom tjednu … tržišta očekuju da će izvješća pokazati pad američkih zaliha a moguća je i daljnja eskalacija (napetosti) na Bliskom Istoku”, rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Američki institut za naftu (API) objavit će tjedno izvješće o zalihama tokom dana a vlada sutra. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,95 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments