Cijena zlata popela se u četvrtak na najvišu razinu od kolovoza 2014. godine nakon što je američka središnja banka (Fed) dan ranije signalizirala da bi kamatne stope mogle ostati niske još neko vrijeme. Cijena unce zlata ojačala je 1,4 posto sve do 1309,89 dolara.

Samo tijekom ove godine zlato je na robnim burzama poskupjelo 23 posto jer političke i ekonomske neizvjesnosti motiviraju investitore na kupnju “sigurnijih” oblika imovine. Statistike pokazuju kako je imovina povezana sa zlatom, ali i srebrom na najvišoj razini od listopada 2013. godine na 20.227 tona. Prema istraživanju Bloomberga među 22 analitičara, cijena zlata dodatno će skočiti ako Britanci sljedećeg četvrtka izglasaju izlazak iz Europske unije, piše Poslovni dnevnik.

U tom bi slučaju cijena mogla dosegnuti čak 1350 dolara za uncu u samo tjedan dana po održavanju referenduma. Ako pak Velika Britanija odluči ostati u EU, analitičari predviđaju pad sve do 1250 dolara. Cijena srebra u četvrtak je porasla dva posto na 17,86 dolara, što je najviša cijena od početka svibnja. Srebro je tijekom ove godine ojačalo još više od zlata, čak 29 posto.

Related Posts