Zlato na najvišim razinama u šest mjeseci

Analiza

Cijene zlata popele su se na šestomjesečni vrhunac u ponedjeljak, podržane slabijim američkim dolarom i okladama da je američka središnja banka završila s ciklusom povećanja kamatnih stopa, dok se fokus prebacio na podatke o inflaciji u SAD-u koji bi trebali stići kasnije ovog tjedna.

“Ono što trenutno pokreće zlato je niži američki dolar zbog nedavnih mekih podataka”, rekao je Kyle Rodda, analitičar financijskog tržišta na Capital.com.

“Ekonomske brojke koje ovaj tjedan stižu iz SAD-a, kako o rastu tako i o inflaciji, potvrdit će ili uništiti slučaj ostaje li zlato iznad 2000 dolara.”

Zlato je oštro poraslo ranije tijekom sesije, dosegnuvši čak 2.017,82 dolara za uncu.

Međutim, “to je možda bilo samo karakteristično za neku vrstu tanjeg azijskog tržišta”, dodao je Rodda.

Indeks dolara pao je za 0,1% u odnosu na svoje konkurente, nedaleko od najniže razine u više od dva mjeseca dosegnute prošlog tjedna, zbog čega je zlato postalo jeftinije za druge vlasnike valute.

Tržišni fokus sada se prebacuje na revidirane podatke o američkom BDP-u za treće tromjesečje koji bi trebali biti objavljeni u srijedu i US PCE indeks cijena – preferirani mjerač inflacije Federalnih rezervi – u četvrtak.

Ranije ovog mjeseca, svježi podaci pokazali su slabiju potrošačku inflaciju od očekivane, pojačavajući nade da bi Fed mogao početi ublažavati monetarne uvjete prije nego što se očekivalo.

You may also like