ZEW: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovno smanjena

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su pogoršana u kolovozu, treći mjesec zaredom, dok je aktualno stanje ocijenjeno znatno bolje nego u prošlom mjesecu, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće njemačkog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u kolovozu za 5,1 bod u odnosu na prethodni mjeseci i iznosio je 21,1 bod. Time je zabilježio pad treći mjesec zaredom, pri čemu je u srpnju kliznuo za blagi 1,1 bod.

Njegova se vrijednost u kolovozu ipak zadržala u pozitivnom teritoriju, što znači da optimistična očekivanja prevladavaju nad onim pesimističnim. Uz Hrvatsku, pad vrijednosti indeksa koji mjeri očekivanja ulagača zabilježile su još Turska, za čak 43,2 boda, te Rumunjska, za 1,9 bodova.

Najviše su pak prema istraživanju njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste banke poboljšana očekivanja za češko i slovačko gospodarstvo, iskazana u skoku odgovarajućih indeksa za po 17 bodova. Izrazitije je porastao i indeks za Mađarsku, za 15 bodova u odnosu na srpanj.

U cijeloj regiji srednje i istočne Europe uključujući Tursku indeks očekivanja porastao je time za skromnih 3,5 bodova u odnosu na prošli mjesec, na 15,4 boda, pokazuje istraživanje.

Aktualno je stanje u hrvatskom gospodarstvu pak u kolovozu ocijenjeno znatno bolje nego u prošlom mjesecu, uz rast odgovarajućeg indeksa za 11 bodova u odnosu na srpanj, na 11,1 bod. Time su prvi puta od kraja 2008. godine pozitivne ocjene prevladale nad onim negativnima, pokazuju istraživanja ZEW-a i Erstea.

Najviše je među zemljama istočne i srednje Europe u odnosu na prošli mjesec poboljšana ocjena aktualnog stanja u poljskom gospodarstvu, iskazana u skoku indeksa za 38,1 bod, te u onom Mađarske, čiji je indeks poskočio za 25,5 bodova.

Izrazitije je poboljšana i ocjena za rumunjsko gospodarstvo, uz skok odgovarajućeg indeksa za 15,8 bodova. U regiji istočne i srednje Europe u cjelini stanje je nešto lošije nego u srpnju, procjenjuju stručnjaci, pa je odgovarajući indeks kliznuo za 0,9 bodova, na 16,7 bodova, pokazuje istraživanje instituta ZEW i austrijske Erste banke.

You may also like