ZEW: Blago poboljšano očekivanje za hrvatsko gospodarstvo

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo tek su blago poboljšana u svibnju dok je ocjena aktualnog stanja znatno poboljšana u odnosu na prethodni mjesec, najviše među zemljama srednje i istočne Europe pokazuje u petak objavljeno istraživanje ekonomskog instituta ZEW i Erste Banka. Indeks koji mjeri očekivanja aktera na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u svibnju za 1,2 boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 33,3 boda.

Njegova je vrijednost time već nekoliko mjeseci u pozitivnom teritoriju što znači da pozitivna očekivanja premašuju ona negativna. Rast indeksa pritom je najslabiji među zemljama srednje i istočne Europe, među kojima su najsnažniji uzlet optimizma u odnosu na travanj bilježile Češka i Mađarska sa skokom odgovarajućih indeksa za 29,8 odnosno 26,9 bodova. Pogoršana su tek očekivanja za tursko i poljsko gospodarstvo, iskazana u padu indeksa za 13,4 odnosno 7,9 bodova. U takvom su okruženju u regiji u cjelini ponovo prevladala optimistična očekivanja, nakon rasta indeksa za 13 bodova, na 4,6 bodova.

Aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvo osjetno je pak bolje ocijenjeno nego u travnju, uz rast odgovarajućeg indeksa za 14,5 bodova, na 0,1 bod, što znači da su pozitivne ocjene izjednačene s negativnima. Time je ocjena za hrvatsko gospodarstvo poboljšana u odnosu na travanj najviše među zemljama u regiji. Izrazito je poboljšanje zabilježila još samo Slovačka, čiji je indeks uvećan za 8,3 boda. Najviše je pak potonuo indeks koji iskazuje ocjenu aktera na financijskim tržištima o aktualnom stanju u poljskom gospodarstvu, za čak 22,2 boda. Osjetno lošije ocijenjeno je i stanje u Češkoj, čiji je indeks kliznuo za 9,3 boda.

Time je slabije ocijenjeno i stanje u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, uključujući Tursku, uz pad odgovarajućeg indeksa za 7,3 boda, na 13,6 bodova, pokazuje istraživanje instituta ZEW i Erste Banka.

You may also like