Žene moraju postati pokretačice promjena u društvu

Samo 12 posto svjetske humanitarne pomoći odlazi za specifične potrebe žena i djevojčica, a tek jedan posto udrugama koje se bore za ravnopravnost žena, upozorila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u utorak na humanitarnom summitu u Istanbulu supredsjedala okruglim stolom o ravnopravnosti spolova i naglasila da žene moraju postati pokretači promjena u društvu.

Problemi žena često nisu prepoznati u društvima zahvaćenim ratnim sukobima, ustvrdila je predsjednica te pozvala na potrebu boljeg obrazovanja žena, ekonomskog osnaživanja i osiguravanja njihova reproduktivnog zdravlja. “Treba promijeniti način razmišljanja. Prestati razmišljati o nasilju nad ženama, posebno seksualnom nasilju u sukobima kao o činjenici rata, već treba o tome razmišljati kao o nečemu što je potpuno nedopustivo. I naravno o stereotipima, kad je riječ o ženama i jednakosti spolova, koje trebamo ukloniti ne samo iz društava u sukobu nego i iz naših vlastitih društava”, rekla je predsjednica posljednjeg dana prvog svjetskog humanitarnog summita.

Obraćajući se predstavnicima 13 država na okruglom stolu, prisjetila se i ratnih stradanja u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, gdje je tisuće žena bilo izloženo masovnom silovanju i seksualnom nasilju. “Žene su bile oruđe rata, posebno u Vukovaru i Srebrenici”, rekla je predsjednica. Dodala je i kako je nasilje nad ženama i danas stvarnost u svijetu, navevši primjer socijalne isključenosti žena u Afganistanu.

Na skupu je upućen apel za pomoć u osnaživanju uloge žena u odlučivanju i sprečavanju nasilja nad ženama, a upozoreno je i na nedostatnu primjenu UN-ovih rezolucija usmjerenih na jačanje uloge žena, borbu protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom u oružanim sukobima, te na ulogu žena i njihovih potreba u izgradnji mira nakon sukoba. “To je sramota za sve nas. Sramota je što se ne provode rezolucije UN-a, prihvaćene prije nekoliko godina o ulozi žena i njihovim potrebama u izgradnji mira, te aktivnoj ulozi žena u mirovnim procesima, rekla je hrvatska predsjednica.

Pozvala je na izgradnju nove politike koja će omogućiti ženama da postanu ravnopravni sudionici društva. “Žene trebaju napustiti ulogu žrtve i postati pokretači promjena”, poručila je. Istaknula je i kako je dokazano da ekonomski procesi imaju veću šansu za uspjeh, a gospodarstvo cijele zemlje napreduje, kada su žene uključene u mirovne i ekonomske procese.

Hrvatska predsjednica govorila je i o potrebi skrbi za reproduktivno zdravlje žena, ocijenivši nedopustivim velik broj mrtvorođene djece i smrti pri porodima u nekim dijelovima svijeta. Trebamo sve učiniti da olakšamo zdravstveni pristup svim tim ženama, rekla je hrvatska predsjednica i pozvala na proširivanje humanitarne pomoći širom paletom zdravstvene skrbi i njege za žene i djevojčice.

You may also like