Zeman: Iza migrantskog vala stoje Muslimanska braća

Češki predsjednik Miloš Zeman, poznat po svojim izjavama protiv migranata, ocijenio je u ponedjeljak da egipatska organizacija Muslimanska braća stoji iza migracijskog vala u Europi.

“Vjerujem da su tu invaziju organizirala Muslimanska braća, koristeći financijska sredstva koja dobivaju iz određenih država”, rekao je Zeman (71) na državnom radiju. Ustvrdio je da je iz dva izvora dobio informacije o uključenosti tog pokreta, koji je u Egiptu zabranjen i smatra se terorističkom organizacijom, a u oba slučaja riječ je “o muslimanima i visokopozicioniranim arapskim političarima”. Zeman objašnjava da je sadašnja migracijska kriza nastala s jedne strane zbog preblagog europskog odnosa prema migrantima i, s druge, zbog “nastojanja bratstva da ostvare svoje ciljeve”. “Muslimanska braća ne mogu pokrenuti rat protiv Europe, za to nemaju sredstava, ali mogu pripremiti rastući val migranata, čime će postupno preuzeti kontrolu nad Europom”, rekao jeZeman, poznat po konzervativnim izjavama, koji je češki predsjednik od siječnja 2013.

U nedavnoj božićnoj poruci, Zeman je migracijski val nazvao “organiziranom invazijom” i pozvao mlade sirijske i iračke migrante da radije uzmu oružje i bore se protiv skupine Islamska država. Više od milijun migranata je stiglo 2015. u Europu, uglavnom bježeći od ratova i nasilja u Afganistanu, Iraku i Siriji, prema podacima UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice. Vrlo malo tražitelja azila se do danas odlučilo ostati u Češkoj, koja je tek tranzitna zemlja za migrante koji putuju prema bogatijim zemaljama EU.

You may also like

0 comments