Željko Reiner: Most i Hrvatska raste nemaju 76 potpisa

HDZ-ov Željko Reiner gostovao je jučer na N1 televiziji te se osvrnuo na današnja politička događanja. U Smičiklasovu niste išli. Što stoji u pismu koje ste Mostu poslali? To da HDZ i Domoljubna koalicija, koje su se tijekom predizborne kampanje stalno zalagale za dijalog, i dalje žele nastaviti taj dijalog s ciljem postizanja suglasja svih političkih opcija oko ključnih reformi. Mislimo da sljedeća vlada mora biti stručna i reformska bez obzira na političku opciju. Predložili smo da predsjednik vlade bude ili nestranača osoba ili politička osoba oko koje dvije strane postuignu suglasje. Zamolili smo Most da imamo što žurniji razgovor o tim prijedlozima.

Što ako Most i SDP slože vladu? Znate li što slijedi u vašoj stranci, hoćete li opet biti opozicija četiri godine? Ne vjerujemo da će se to dogoditi i da će se slagati vlada u kojoj HDZ neće sudjelovati. Mislim da je to nemoguće. Postavljalo bi se pitanje vjerodostojnosti Mosta jer Most je inzistirao na trojnoj vladi, a ako se ona ne može postići da onda odustaju od toga. Ne vidim slijedom čega bi se Most dogovarao s SDP-om i išao stvarati vladu u kojoj bi ministri bili oni isti o kojima su Mostovci toliko kritički dogovorili? Ne znam kako bi sad s oduševljenjem sjedili u istoj vladi s nekim od tih osoba – ministara SDP-a u vladi u kojoj će oni biti suodgovorni.Most se deklarirao kao reformska stranka, a SDP je bio protiv reformi, dapače ismijavao je reforme. Sjetimo se onih velikih oglasa protiv HDZ-a gdje su ismijavali reforme. Mislim da bi kombinacija Mosta i SDP-a bila nakaradna. Mislim da jedan dobar dio SDP-ovih glasača ne bi bio s time sretan, a uvjeren sam i da većina glasača Mosta s tim ne bi bila sretna.

Sutra su konzultacije kod predsjednice. Mislite li da će to nešto promijeniti s obzirom da je Petrov rekao da neće donijeti potrebne potpise? Rekli su da nemaju 76 postpisa i očito ta kombinacija neće moći ostvariti temeljni uvjet za dobivanje mandatara. Što će se dogoditi s nama vidjet će se sutra.

Čekaju li nas novi izbori? Teško je to reći. Mislim da bi uvijek bilo dobro to izbjeći jer to znači trošak od 135 milijuna kuna. Znači i da će se izgubiti puno vremena. Dok se to provede to je negdje ožujak ili travanj. Nemamo proračun. 2016. godina bi bila izgubljena, a pod ovom vladom su 4 godine izgubljene, zemlja je u katastrofalnoj situaciji. Ako se izbori ne mogu izbjeći i za to nema volje, a čini se da se ide u tom smjeru, onda su izbori jedina mogućnost.

You may also like

0 comments