Željko Lovrinčević: Ovakav nas rast vodi u dužničko ropstvo

Dok se Vlada hvali porastom rastom BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu za 1,2 posto, ekonomski stručnjaci upozoravaju kako ovaj tempo rasta BDP-a vodi u financijsko neodrživo stanje. Stoviše, kako je za portal Direktno.hr, naveo Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, dovodi do eksplozije javnog duga te, dugoročno, vodi u dužničko ropstvo.

”Ukupni BDP bilježi rast u prvih pola godine milijardu i pol kuna nominalno dok je u istom razdoblju javni dug porastao preko 20 milijardi. Dakle, dok je porast javnog duga 20 milijardi, proizvedeno je ukupno roba i usluga u vrijednosti milijardu i pol kuna, računica je jasna. Znači da je javni dug oko 13, 14 puta veći od porasta BDP-a zbog čega dolazi do eksplozije javnog duga”, objasnio je Lovrinčević.

”Glavni razlog rasta BDP-a je toplo vrijeme. Primjerice, prošle godine je sezona bila kišovita. Uostalom, pojačava se kretanje turista; Njemačka i velika Britanija su u dobrom stanju, a naše potencijalno konkurentske destinacije su nedostupne zbog sigurnosnih razloga, primjerice na Bliskom istoku, Grčkoj, afričkim zemljama”, rekao je Lovrinčević.

Problem je, ukazao je Lovrinčević, što je Hrvatska u četiri godine mandata ove Vlade izgubila ne samo dinamiku rasta već se pozicionirala samo korak ispred Rumunjske. ”Dugoročno, ovo stavlja zemlju u poziciju dužničkog ropstva zbog visoke razine javnog duga. Na taj način su zadužene buduće generacije. Na razinu pretkrizne godine mogli bismo se možda vratiti 2021. ili 2022. godine”, rekao je Lovrinčević.

Razlog tomu je što, osim turizma, niti jedan segment u Vladinom resoru ne bilježi porast. ”Poljoprivreda je pala preko dva, tri posto, umjesto potrošnje domaćih proizvoda razvija se trgovina uvozne robe. Uz toliki rast posjetitelja, trebali bismo više proizvoditi. To upućuje da se turistima prodaje strana roba. Da nije bilo lijepo vrijeme, vjerojatno bi bilježili stagnaciju ili pad BDP-a. Investicije četiri godine za redom padaju, zbog toga nema novih tehnologija, a onda niti novih proizvoda. Srećom, pa su drugi imali nesreću za nas”, objasnio je Lovrinčević.

Summa summarum, naveo je ekonomist, ova Vlada je akumulirala 100 milijardi javnog duga, za vrijeme njezinog mandata iselilo se 100.000 ljudi, a životni standard je pao za 10 posto. ”Mislim da će nam se u budućnosti jedino moći pomoći nekakvim scenarijem aranžmana”, zaključio je Željko Lovrinčević.

You may also like