Željko Lovrinčević nije kandidat za premijera, Švaljek se još spominje

HDZ i Most intenzivno traže nestranačkog kandidata za premijera, a i šef HDZ-a Tomislav Karamarko danas je rekao da je ta opcija na stolu i da će se o njoj još razgovarati. Iako službenih informacija o kandidatu nema, neslužbeno se barata s dva ekonomista, Željkom Lovrinčevićem i Sandrom Švaljek.

Iz Mosta su nam rekli kako on nije kandidat te da se o imenima nije razgovaralo. Iz HDZ-a su nam također demantirali informaciju, uz obrazloženje da je Karamarko prije godinu dana Lovrinčeviću nudio mjesto u Vladi koje je ovaj odbio jer nije za operativu nego više za neku savjetničku poziciju, piše Večernji list.

Sandra Švaljek  hrvatska je ekonomistica, političarka i nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.  Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Profesionalnu karijeru gradila je na Ekonomskom institutu u Zagrebu gdje je viša znanstvena suradnica, a tijekom osam godina obnašala je dužnost ravnateljice Instituta. Posebna područja interesa su joj fiskalna i porezna politika te ekonomski učinci starenja. Od 2000. do 2013. članica je Savjeta Hrvatske narodne banke. Bila je savjetnica za gospodarstvo predsjednice Vlade Jadranke Kosor od 2010. do 2011. Autorica je i suautorica brojnih znanstvenih radova.

Govori aktivno engleski, njemački i francuski jezik, a služi se i talijanskim. Sandra Švaljek je na neposrednim izborima 2. lipnja 2013. izabrana za prvu zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba i tu je dužnost vršila do 20. studenoga 2014. i ponovno od 10. ožujka do 27. ožujka 2015. Rješenjima Županijskog suda u Zagrebu u vezi zabrane i ukidanja zabrane obavljanja profesionalne dužnosti gradonačelniku Milanu Bandiću, od 21. studenoga 2014. do 9. ožujka 2015. bila je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba.

Prisustvovala je na Sljemenskoj utrci FIS Svjetskog kupa Snježnoj kraljici, gdje je pobjedničku krunu predala Mikaeli Shiffrin.  Sandra Švaljek je za vrijeme mandata obnašateljice dužnosti gradonačelnika predložila gradski proračun za 2015., provela prvi javni natječaj za Upravu Zagrebačkog holdinga te prihvatila nekoliko izmjena gradskih odluka.[ Nakon što je gradonačelnik Bandić dao punomoć drugoj zamjenici Vesni Kusin, 27. ožujka 2015. dala je ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika. Poslije ostavke vratila se na Ekonomski institut i aktivirala mandat zastupnice u Gradskoj skupštini.

You may also like

0 comments