Željko Klaus: Ako dođe u pitanje egzistencija djelatnika Petrokemije, pregovori prestaju

Kutina – Član Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus za N1 je komentirao informacije DUUDI-ja da je država odlučila prodati kontrolni paket dionica Petrokemije.

Završio je proces dokapitalizacije zatvaranjem trećeg kruga i uplaćeno je više od pola iznosa, kazao je Klaus za N1. “Država je trenutno vlasnik oko 43, 44 posto dionica, a nakon upisa novih dionica i registracije na sudu imat će oko 80 posto udjela”, objašnjava. Na upit što je s najavama da država prodaje Petrokemiju, nije htio komentirati.

Komentirao je i objavu rezultata o poslovanju, prema kojima je Petrokemija u gubitku od 360 milijuna kuna. Rekao je da ni 2013. godina nije bila bolja, ali da se u te milijune ubraja i 100 milijuna kuna koji su potrošeni na otpremnine za 700 otpuštenih radnika. Kada se to odbije, situacija nije tako jeziva, kaže Klaus. Vidi tri razloga za loše poslovanje Petrokemije – cijene plina zbog koje Petrokemija nije konkurentna, nesposobna uprava koja djeluje zadnjih 1,5 godina i banke. Kaže da situacija nije bezizlazna i da su optimistični. “15 godina Ina je imala monopol i bili smo ucjenjivani od Ine. Hrvatska poljoprivreda je u teškom stanju, potrošnja mineralnih goriva je pala, selo je na rubu, ali seljaci nisu krivi za to. Petrokemija 70 posto svoje proizvodnje izvozi. Problem je i PDV na gnojiva koji je kod nas visok”, kaže Klaus.

O sudbini 1600 radnika, kaže da je situacija ozbiljna, da im nije lako ni svejedno, ali postoje načini kako riješiti probleme i prostor za razgovore i dogovore. “Ljudi žive u strahu, ali kontroliranom strahu”, kaže Klaus. Ako ništa ne uspiju, sindikati čuvaju nešto za kraj, najavljuje.  “2,5 godine tražimo strateškog partnera koji neće biti hohštapler koji se mota oko Petrokemije”, kaže Klaus te dodaje da sindikati imaju jasnu poruku: “Ako u pitanje dođe egzistencija 1600 obitelji, nema pardona i prestaju razgovori”, poručuje.

O ponudama nije htio govoriti jer je prije nekoliko dana završila dokapitalizacija, ali je kazao da se u trećem krugu nitko nije javio. “Za sindikate je to završen proces dok čekaju da država formalno postane vlasnik 75 posto udjela”, kaže Klaus te prognozira s rezervom da to neće biti prije kraja svibnja.

You may also like