Željko Kardum: Možete osigurati svoje kredite promjenom kamatne stope

Financijski analitičar HRT-a Željko Kardum u Studiju 4 govorio je o novom “upozorenju” Hrvatske narodne banke građanima koji imaju dugoročne kredite s promjenjivom kamatnom stopom.

Viceguverner HNB-a Vedran Šošić sinoć je u emisiji Druga strana rekao da i građani i banke moraju razmisliti o osiguranju takvih kredita. Tečaj eura u odnosu na kunu je na najvišim razinama u zadnjih 20 godina, a kamate na euro su povijesno najniže. Stoga je razumljiv strah građana od mogućeg daljnjeg jačanja eura (u odnosu na kunu) te strah kako će mogući rast kamatnih stopa utjecati na otplatu njihovih stambenih kredita u budućnosti. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne postoji neka unaprijed utvrđena granica na kojoj će HNB braniti mogući rast eura. No viceguverner nas uvjerava da će oni i dalje intervenirati na tržištu kako bi spriječili nagle promjene tečaja. Osim toga, tvrdi da nema nekih fundamentalnih razloga zašto bi euro (barem u bliskoj budućnosti) naglo ojačao.

No kad govorimo o mogućem rastu kamatnih stopa, tu je HNB nemoćan, nema instrumente kojima bi to spriječio. HNB preporučuje uzimanje dugoročnih kredita u kunama, po mogućnosti s fiksnom kamatnom stopom. A ako su teže dostupni, onda u eurima, ali s fiksnom kamatnom stopom. Kardum je ustvrdio da je opasniji rast kamata nego tečaja – ako tečaj naraste za 10 posto i rata će narasti za 10 posto, ali ako kamata naraste za 10 posto, zavisno od ročnosti kredita, on može narasti 30-40 posto.

HNB apelira na banke da ponude građanima koji već imaju kredite u eurima s promjenjivom kamatnom stopom vezanom uz LIBOR ili EURIBOR da razmisle i odluče o osiguranju kamatne stope. Takav financijski instrument je moguć i poznat. Viceguverner je rekao da, prema njihovim podacima banke, nude takvo osiguranje uz rast kamata od otprilike 0,5 posto.

You may also like