Želi li SAD svrgnuti režim u Teheranu?

Rohani optužuje
Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je SAD u srijedu za nakanu da ekonomskim pritiskom svrgne iranski klerikalni režim te je isključio mogućnost pregovora s Washingtonom. 

“Iran je u ekonomskom i psihološkom ratu s Amerikom i njezinim saveznicima … nakana im je smijeniti režim… Ali kao narod nećemo to dopustiti  i vodstvo je ujedinjeno protiv naših neprijatelja”, rekao je Rohani u govoru u sjevernoj pokrajini Gilanu. Napetosti između Irana i SAD-a porasle su nakon što je predsjednik Donald Trump u svibnju povukao SAD iz multinacionalnog sporazuma o ograničavanju iranskoga nuklearnoga programa potpisanoga 2014.

Trump je rekao da je sporazum manjkav jer nije ograničio program balističkih projektila niti iransku pomoć saveznicima u Siriji, Jemenu, Libanonu i Iraku. Washington je ponovno nametnuo sankcije Iranu koje su u sklopu sporazuma bile ukinute 2016. Europske potpisnice sporazuma, kao i Rusija i Kina, protive se američkoj odluci o ponovnoj uspostavi naftnih i novčanih sankcija Iranu te nastoje spasiti sporazum.

You may also like

0 comments