Zeleni pametni gradovi?

Gotovo sve hrvatske lokalne zajednice pokušavaju razvijati neki ‘zeleni’ projekt, ali neke su u tome više, neke manje uspješne. Šibenik se prozvao zelenim gradom, gradom zelenih industrija te ima službeni status nacionalnog centra zelenih industrija.

Ujedno je prvi dalmatinski grad sa sustavom javnih bicikala Nextbike te u javni prijevoz planira uključiti veće i manje autobuse na električni pogon. Nedavno je grad dobio i prvu punionicu struje za automobile i bicikle na električnu energiju, a planira ih u skoroj budućnosti imati četiri. Naime, Šibenik se uključio u međunarodni projekt Intermodal kako bi putem međunarodne suradnje i razmjene iskustava s gradovima na Jadranu osmislio održiv i energetski učinkovit sustav javnog prijevoza, a međunarodni projekt financiran je sredstvima EU.

U sklopu Intermodala, u suradnji s Končar institutom i privatnom tvrtkom iCat pokrenut je projekt gradnje četiri broda na električni pogon, svojevrsnog ‘metroa na moru’. Grad planira žičarom i alternativnim prijevozom povezati i tri tvrđave. Obnova tvrđave Sv. Mihovil gotova je, a preostalih dviju traje, s time da je iz fondova EU svaka dobila po milijun eura. Inače, Šibenik je i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio sredstva iz fonda EEA za članice Europskoga gospodarskog prostora, u kojem sudjeluju Kraljevina Norveška, Island i Kraljevina Lihtenštajn, a kojima se razvija i iNavis, hrvatski nacionalni centar za istraživanje mora i pomorstva te poslovnih inovacija u području energetike i okoliša. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,7 milijuna eura, a Grad ulaže 574 tisuća eura. Tim projektom Šibenik će se pozicionirati kao zeleni centar jadranske regije. Početkom ožujka Grad je raspisao natječaj za gradnju postrojenja na biomasu u Gospodarskoj zoni Podi, kojim će, osim novih radnih mjesta, potaknuti proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Jedan od ciljeva ‘zelenoga grada’ jest da do 2020. godine podigne potrošnju energije iz obnovljivih izvora na razinu od 20 posto. (Lider)