‘Zeleni’ na sudu pobijedili malu hidroelektranu Brodarci na Kupi

Udruga Eko Pan iz Karlovca je pred Visokim upravnim sudom u Zagrebu dobila pravomoćnu pravnu bitku koja nalaže da se prije izgradnje male hidroelektrane Brodarci na rijeci Kupi kod Karlovca provede postupak procjene utjecaja na okoliš.

“Zadovoljni smo presudom jer je pobijedio javni interes lokalnog stanovništva, zainteresirane javnosti i okoliša pred interesima onih koji su htjeli da se zahvat realizira bez sagledavanja mogućih značajnih utjecaja na okoliš”, rekao je u petak Denis Frančišković iz udruge Eko Pan, komentirajući presudu, na konferenciji za novinare u Karlovcu.

Eko Pan je, uz pomoć Zelene akcije, rečeno je, podnio dvije tužbe protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode 2013. nakon što se aktivno uključio u postupak procjene utjecaja na okoliš za tu malu hidroelektranu i uočio nezakonitosti tijekom postupka koje nije mogao drugačije otkloniti.

“U slučaju Brodaraca provodio se nezakoniti postupak ocjene zahvata na ekološku mrežu koji se trebao provoditi u okviru postupka procjene utjecaja na okoliš”, naveli su iz Eko Plana i dodali da je Ministarstvo zaštite okoliša u roku od samo godine dana odredilo obavezu provođenja procjene utjecaja na okoliš te za potpuno isti zahvat odlučilo suprotno, a pri tome nije ukinulo prethodno rješenje.

“Postupak je obilovao brojnim drugim povredama postupka na koje je Eko Pan upozoravao”, izvijestio je Denis Frančišković i najavio da će će tražiti poništavanje lokacijske dozvole koju je izdao Grad Karlovac te rješenja o prihvatljivosti na ekološku mrežu koje se također temelji na nezakonitom rješenju koje je ovom presudom poništeno.

“Zelena akcija pružala je pravnu pomoć u još jednom od, nažalost, čestih slučajeva izigravanja procedura i zakona radi pogodovanja privatnim interesima. Nakaradnost ove situacije najbolje ilustrira alarmantno stanje sustava procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj, koje se provodi da se opravdavaju želje investitora, umjesto da procjenjuju je li neki zahvat prihvatljiv za okoliš ili nije”, kazao je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

“Zelena akcija je godinama radila na podizanju ‘kapaciteta’ građana i udruga civilnog društva za sprječavanje šteta od takvog sustava korištenjem pravnih instrumenata. I ova presuda je dokaz da smo u tome bili uspješni, ali i dokaz snage organiziranih građana. Međutim, da bi napravili iskorak od stalnog ‘gašenja vatre’ potrebno je je iz temelja reformirati sustav procjene utjecaja na okoliš. Ministarstvo je na potezu, a mi stojimo na raspolaganju za stručnu pomoć, zaključio je Ćerimagić.

(Hina)

You may also like