Zeleni forum zatražio od zastupnika moratorij na TE na ugljen i eksploataciju nafte

Aktivisti Zelenog foruma, mreže 44 udruge za zaštitu okoliša, u četvrtak su ispred Hrvatskog sabora uoči prve saborske sjednice zastupnike novog, 8. saziva pozvali da osiguraju istinski niskougljični razvoj Hrvatske, što podrazumijeva, kako su istaknuli, hitno proglašenje dva moratorija: gradnje termoelektrana na ugljen i eksplotaciju nafte na Jadranu.

Na ulazu u zgradu Hrvatskog sabora 15-ak aktivista istaknuli su transparente na kojima je pisalo: “Zaustavimo klimatski kaos!”, “S.O.S. za Jadran (stop nafti na Jadranu)” i transparent s pozivom na stopiranje gradnje termoelektrane na ugljen Plomina C. “Želimo upozoriti novi saziv Hrvatskog sabora na klimatski kaos koji nam svima prijeti. U povodu klimatskog summita koji se održava u Parizu želimo pozvati novi saziv da hitno donese dva moratorija, jedan na gradnju novih termoelektrana na ugljen, a drugi na eksploataciju nafte na Jadranu jer smatramo da su ti projekti izuzetno štetni za kvalitetan razvoj Hrvatske i desetljećima nas mogu odvući u krivom razvojnom smjeru prema visokougljičnom tipu ekonomije, koja se ubrzano u svijetu napušta”, izjavio je novinarima voditelj Energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan.

Saborskim su zastupnicima dijelili letak s tim zahtjevima, Vidan je ustvrdio kako Hrvatska ima sjajnu šansu za razvoj obnovljivih izvora energije te istaknuo kako zato pozivaju nove saborske zastupnice i zastupnike da učine što je moguće više na tom planu.

Najavio je da će u petak održati tribinu u povodu novih programskih smjernica, koje su postale dostupne javnosti zahvaljujući pregovorima Mosta nezavisnih lista vodi s koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom. Vidan kaže da tu definitivno ima stavova koje pozdravljaju, pa se udruge za zaštitu okoliša nadaju da će to unijeti novu kvalitetu u rad Hrvatskoga sabora i ojačati saborsku uloga u cijeloj politici promocije održivog razvoja i zaštite okoliša.

You may also like